Komentirajući pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH, bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, je rekao kako se boji da čelnici političkih stranaka i nakon pregovora s ekspertima Venecijanske komisije neće uspjeti postići sporazum o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH. 

-Radi se o sudaru dva principa. Jedan je bazični demokratski princip, princip na kojem počiva demokracija Europe. To je da svaki čovjek ima pravo da se kandidira za što god hoće i glasa za koga god hoće. To potvrđuju presude Suda u Strousborgu, a koje se odnose na presude Sejdić-Finci, Pilav, Zornić i tako dalje. Mi moramo provesti te presude i one jamče tim ljudima upravo ta prava - kazao je Izetbegović ignorirajući u potpunosti odluke Ustavnog suda vlastite države.

I dalje je uvjeren kako Bošnjaci trebaju birati hrvatske političke predstavnike a stav HDZ-a BiH, koji je oprečan velikobošnjačkom unitarnom modelu, mu je potpuno neprihvatljiv.

-Stav HDZ-a je potpuno oprečan. Oni su uvjereni kako Hrvati moraju imati ekskluzivno pravo da budu birani od Hrvata. Zbog HDZ-ove nepopustljivosti čini se nemogućim naći čak i srednje rješenje - rekao je Izetbegović u intervjuu za MTV Igman. 

Prosuđuje da će od nacionalnih interesa prvi odustati Hrvati.

-Prvi koji će odustati od rigidne politike bit će Hrvati. To najmalobrojniji narod najviše plaća. Dakle, sebe uvjeriti da su obespravljeni i da Bošnjaci nad njima dominiraju jednostavno ne odgovara činjenicama - rekao je Izetbegović. 

Najavio je nastavak borbe protiv hrvatskih simbola na županijskim razinama.

-U obrani od toga da manjina zavlada većinom i mi ćemo morati postati aktivniji nakon ovog mandata. U ŽSB je 60 posto Bošnjaka i uči se kurikulum Hrvatske. Učenici dobijaju diplomu sa šahovnicom, umjesto bh. grbom - kazao je Izetbegović. 

>>

Odnose sa susjednim državama opisao je kontroverznom i dvoličnom dodajući kako susjedne zemlje imaju ignorantski odnos prema BiH. 

-Evo pravimo most - što nam možete, evo nećemo da vam vratimo vašu imovinu - sad ćemo je novim zakonom faktički preuzeti od vas... Neću precizno odgovoriti, ali se tu može nešto uraditi. Mi ćemo nastaviti borbu i po jednom i po drugom pitanju. Ako smo sami, sami ćemo to i nastaviti. Ako neke stvari ne možemo pokrenuti naprijed, onda imamo kočnice pa ćemo neke stvari zaustaviti. To vam jamčim. I kada je riječ o prvoj i kada je riječ o drugoj, a i kada je riječ o trećoj stvari, odnosno resursima Buškog jezera - rekao je Izetbegović. 

U naredne četiri godine bavit će se strankom.

-Ovaj put sudjelovat ću u kampanji, ali ne kao kandidat, već ću gledati da pomognem drugima. Posvetit ću se stranci i uraditi neke stvari koje nismo mogli u prethodnom mandatu, dakle prečišćavanje, podmlađivanje i jačanje stranke u sljedeće četiri godine - kazao je Izetbegović. 

Vjeruje da će kandidat njegove stranke biti izabran za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

-Džaferović je neuporedivo bolji od ostalih kandidata. Kod Džaferovića nema lupanja po prstima i nekih politikantskih stvari koje narod voli, a od kojih nemamo korist. On je vjerovatno najkompletniji političar u BiH - rekao je Izetbegović. 

 

M.J.