Posljednjih se dana intenzivirao broj migranata koji u BiH ulaze preko Albanije, Crne Gore i Srbije ali i preko zračne luke u Sarajevu. Iz BiH preko uskog dijela hrvatskog teritorija oko Karlovca žele dalje prema Sloveniji i Italiji.

Zanimljivo je da je posljednjih dana naglo porastao broj migranata u Sarajevu. Kad su se napunili parkovi u glavnom gradu BiH, ministar sigurnosti Dragan Mektić (SDS), uz potporu vrha bošnjačke politike, odlučio ih je smjestiti u Salakovac kraj Mostara.

Gostujući u "Otvorenom", Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan RH, je rekao kako smatra da 300 migranata neće mijenjati demografsku sliku bilo kojeg područja, pa tako i Hercegovine ali je upozorio na ciljeve.

- Međutim, sigurno je da slanje ovih migranata u Hercegovinu ima jedan drugi cilj, a to je destabilizacija Mostara, koji je i inače 10 godina bez izbora, te destabilizacija Hercegovine. Ovaj problem treba gledati i u jednom širem kontekstu - Turska skrbi o 3 milijuna izbjeglica ali ih i vješto politički koristi. Sjećamo se zadnjeg vala izbjeglica koje je pustila prema Europskoj uniji i koji je poprilično namučio EU. Nije isključeno da je sada ponovno krenuo novi val prema EU preko zapadnog Balkana samo da se pokaže - evo, mogu kada hoću - ustvrdio je Ljubić.  

Ukazao je i na "igre" ministra sigurnosti Dragana Mektića (SDS).

-Milorad Dodik je rekao da ne želi migrante u Banja Luci i to u Sarajevu poštuju. Istovremeno Dragan Mektić, koji je kadar SDS-a, bez znanja Vijeća ministara donosi ovakvu odluku koja može dugoročno pogoršati bošnjačko-hrvatske odnose - rekao je Ljubić.

Procjene o broju migranata koji se trenutačno nalaze u BiH kreću se od nekoliko tisuća do čak nekoliko desetaka tisuća. Bolji poznavatelji prilika u BiH upozoravaju kako su službeni pokazatelji o četiri tisuće netočni.

- Vlasti su dugo ignorirale ovaj problem. Tek sredinom prošlog tjedna, kada su migranti napunili sarajevske parkove, krenulo se u njihovo popisivanje i pronalazak adekvatnog smještaja. Stoga, točan broj migranata još nije poznat i sigurno je on znatno veći od četiri tisuće. Realne procjene kazuju kako je riječ o brojci između deset i petnaest tisuća - ističe jedan od poznavatelja prilika u BiH.

M.J.