Pod iznimnim mjerama osiguranja turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravio je u nedjelju u Sarajevu gdje je održao središnji predizborni skup za tursku dijasporu uoči izvanrednih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj ali i kao znak potpore Izetbegovićevoj SDA uoči Općih izbora u BiH predviđenih za listopad.

Za povjesničara Ivu Lučića, koji je gostovao u HRT-ovoj "Temi dana" nije neobično da se u Bosni i Hercegovini održava ovakav skup s obzirom da Turska ima određene interese.

-Radi se o jasno promišljenoj politici Turske a posebno u vrijeme Erdogana koji je jasno pokazao svoje interese i veze. On će taj utjecaj pokušavati ojačati i svoje interese provesti - rekao je Lučić.

Za razliku od turske, prema njegovom mišljenju, s obzirom na probleme koje imaju Hrvati u BiH - hrvatska je politika prilično neartikulirana, nejasna i mlaka.

-Ono što bismo mi mogli iz hrvatske perspektive je vidjeti koji su interesi Republike Hrvatske u BiH, na koji način ih provoditi i provode li se doista.

Uvjeren je kako se novi izborni zakon u BiH neće donijeti te da u zemlji nema demokratskog potencijala za bilo kakve promjene, reforme i stabiliziranje političkog stanja. 

- Bošnjačka politika u BiH najmanje emancipirana od vanjskog utjecaja i zato je Sarajevo moglo biti predstavljeno kao centar turske dijaspore u Europi - zaključio je Lučić.

 

M.J.