269 migranata koji su jutros autobusima krenuli iz Sarajeva u Mostar nisu stigli na krajnje odredište, a prema informacijama dobivenim iz mostarske policije vraćeni su u Sarajevu.

Novinarima koji su iščekivali dolazak migranta u kolektivni centar u Salakovcu kod Mostara, gdje su migranti trebali biti smješteni, rečeno je kako je ravnatelj županijske policije zabranio njihov dolazak u Mostar.

Također se pojavila informacija kako je Vlada HNŽ-a donijela takvu odluku, no za sada se radi o neslužbenim informacijama.

Bilo kako bilo, očito je riječ o novim pokušajima stvaranja kriznih situacija na području Hercegovine, što potvrđuju i prigodne reakcije bošnjačkih političkih čelnika.

Herceg: Tko je donio odluku o upućivanju migranata u Mostar

Ured predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) oglasio se priopćenjem u kojemu se ne precizira tko je točno zabranio dolazak migranata u izbjeglički kamp u Salakovcu kod Mostara.

-Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, niti Grad Mostar, nisu uopće kontaktirane niti konzultirane o mogućem dolasku većeg broja osoba u Izbjeglički kamp u Salakovcu. Stoga se postavlja pitanje tko je i na koji način donio odluku o njihovu upućivanju u Hercegovačko-neretvansku županiju - navodi se u priopćenju.

Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a navode kako je donošenje takve odluke "eklatantan primjer neuvažavanja ustavne strukture BiH i pokušaj destabiliziranja HNŽ-a" te da takvo što neće dopustiti.

-U tom kontekstu, županijska tijela sigurnosti, izvršavajući povjerene zadaće, dužna su jamčiti sigurnost svih građana Županije i poštivanje javnog reda i mira - navodi se dalje u priopećnju.

Iz Ureda predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega poručili su kako su svjesni teške situacije u kojoj se nalazi većina osoba koje su se iz različnih razloga našle na području BiH, te su pozivali odgovorna državna tijela "da pitanja njihova boravka rješavaju na ustavan i zakonit način".

-Suosjećajući s teškom sudbinom ljudi koji su morali napustiti svoje domove, izražavamo spremnost da, poštujući narečenu ustavnu strukturu BiH, sustavno i na najprihvatljiviji način rješavamo njihov status - stoji na kraju priopćenja.

Mektić: Policijski komesar će morati biti priveden

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić tvrdi da policijskog komesara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Iliju Lasića “treba privesti i odrediti mu pritvor, jer je samovoljno zaustavio konvoj s migrantima, čime je počinio teško kazneno djelo”.

- Policijski komesar će morati biti priveden kako bi se izjasnio na okolnosti spriječavanja ovlaštenih službenih osoba u provođenju odluke Vijeća ministara BiH o transporu migranata u Selakovac, između Jablanice i Mostara, i za to će morati da snosi odgovornost – naveo je ministar sigurnosti.

Potvrdio je da nema dokaze da iza Lasića stoje određene politike, već ga samo interesira da se ispoštuje ustavna nadležnost.

- Oko poštivanja Ustava u ovoj zemlji nema pregovora, jer bi to išlo ka anarhiji i bezakonju i raspadu zajednice u BiH – dodao je.

Komšić: Je li ovo Čovićev "plan B"

Komšićev Demokratski front je optužila Dragana Čovića da ne želi migrante u Herceg-Bosni. To je, smatraju u DF-u, početak Čovićevog "plana B" koji je nedavno najavio.

-Demokratska fronta oštro osuđuje zaustavljanje migranata pred tunelom Ivan, na ulazu u Hercegovačko – Neretvanski kanton ili na ulazu u tvorevinu – mrtvaca kojeg Čović ponovo oživljava, Herceg Bosnu?!

Simptomatična je šutnja zvaničnika HNK,što je još jedna potvrda da je glavni režiser Dragan Čović koji je naredio komesaru MUP-a HNK da zaustavi konvoj sa migrantima pri premiještanju u Salakovac. Ko je to mogao uraditi ako ne „hercegovački Baja“, jer, bar zvanično, Vlada HNK nema informaciju ko je izdao takvu naredbu.

Potvrđuje li sve ovo da je Dragan Čović izdao ovakvu naredbu u sklopu najavljenog plana B? - priopćeno je iz Komšićevog Demokratskog fronta.

Građanski savez (GS) poziva na hitno hapšenje premijera Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenka Hercega kojeg u ovoj stranci smatraju kao odgovornog za izdavanje naredbe u vezi sa zabranom ulaska migranata u HNŽ.

Građanski savez: Vlada HNŽ izvršila "pokušaj državnog udara".

"Vlada HNŽ je nepoštivajući odluke državnih organa izvršila pokušaj državnog udara po direktom nalogu Dragana Čovića. Mi u GS-u smatramo da je ovim konačno obznanjen početak realizacije Čovićevog plana B, odnosno stvaranje paradržavne tvorevine nad kojom država Bosna i Hercegovina nema nikakvu efektivnu kontrolu.

Obzirom da su iz Vlade HNŽ zaprijetili intervencijom specijalne policije HNŽ, pozivamo FUP i SIPA-u da hitno reagiraju.

Ukoliko danas propuste da to učine nakon listopada ove godine, kada Dragan Čović i HDZ krenu o otvoreni separatizam to neće biti moguće", priopćeno je iz Građanskog saveza.

SDA: Pozivamo Vijeće ministara BiH da odmah reagira

Osuda je stigla i iz Izetbegovićece Stranke demokratske akcije (SDA).

"Svi koji su sudjelovali u ovom činu su počinili niz kaznenih djela među kojima i kazneno djelo napada na ustavni poredak BiH", ističu u SDA.

-Pozivamo Vijeće ministara BiH da odmah reagira i putem državnih agencija osigura izvršenje vlastite odluke. Od Tužiteljstva BiH tražimo da bez odlaganja poduzme sve radnje kako bi se zaštitio ustavni poredak BiH, utvrdile sve činjenice vezane za ovaj događaj i svi nalogodavci i sudionici ovog protuustavnog čina najoštrije sankcionirali - zaključuje se u priopćenju Stranke demokratske akcije.

Martinović: Koristeći položaj migranata pojedinci stvaraju dodatne političke polarizacije

Zamjenik predsjedatelja Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Tomislav Martinović smatra kako je predsjedatelj Skupštine HNŽ-a Šerif Špago svojim današnjim izjavama "obmanuo javnost o činjenicama vezanim uz postupak prebacivanja migranata s područja sarajevske županije na područje HNŽ-a".

-Kao najodgovornijoj osobi u vrhu zakonodavne vlasti današnji prioritetni zadatak bi mu (Špagi) trebao biti da sazove kolegij Skupštine HNŽ-a i uspostavi koordinaciju sa županijskom Vladom, Gradom Mostarom i odgovornima u Vijeću ministara BiH, kako bi dobili jasne odgovore u pokušaju rješavanja ovog problema, a ne bavljenjem statusom ravnatelja policije MUP-a HNŽ-a koji još uvijek zakonito i savjesno obavlja svoju dužnost u cilju zaštite sigurnosti i imovine svih građana HNŽ-a - navodi Martinović u svom priopćenju za javnost.

Martinović, inače bivši ministar MUP-a, dalje tvrdi kako predsjedatelj Skupštine HNŽ-a "ne razumije veličinu i složenost problema, moguće posljedice za naše građane i stabilnost županije niti je svjestan svoje odgovornosti u ovoj poziciji".

-Njegov istup ne ukazuje na želju za pomoći osobama koje su se našle u nedaći niti pridonosi rješavanju trenutne situacije, već naprotiv, koristeći njihov položaj stvara dodatne i bespotrebne političke polarizacije - stoji na kraju priopćenja za javnost zamjenika predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislava Martinovića.

 

M.J.