Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora na danas održanoj sjednici zaključilo je kako rasprava o izmjenama Izbornog zakona BiH više nema smisla, jer je Središnje izborno povjerenstvo raspisalo izbore.

Predsjednik Dragan Čović je informirao Predsjedništvo o procesu vođenih razgovora za izmjene Izbornoga zakona BiH, Predsjedništvo je ostalo kod ranije donešenog jedinstvenog stava da legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim administrativnim razinama, nema alternative.

Na sjednici je razgovarno i o zajedničkom nastupu stranaka članica HNS-a na izborima gdje se osam stranaka HNS-a odlučilo zajedno ići na izbore, s mogućnošću da stranke idu samostalno u pojedinim županijama gdje nema nikakve mogućnosti ugroziti hrvatski nacionalni interes.

HRS i HDZ 1990 ići samostalno na izbore, uz ostavljenu mogućnost zajedničkog nastupa na državnoj razini.

Predsjedništvo HNS-a od danas je krenulo u proces odabira kandidata za izborne liste te aktivno ušlo u izborne aktivnosti.

Čović: Danas smo došli pred zid

Nakon sjednice Predsjedništva HNS-a BiH, hrvatski član predsjedništva BiH Dragan Čović je izjavio kako su se sve vrste izmjena Izbornoga zakona, pa i one tehničke naravi, mogle uraditi prije tri godine.

-Što će se desiti ako ne bude izmjena Izbornoga zakona je potpuno jasno i to nam ne trebaju govoriti strani diplomati. O tomu pričamo već dvije godine. Zbog toga smo u parlamentarnu proceduru poslali prijedlog izmjene tog zakona, no tad nitko u Parlamentu BiH nije reagirao. Mislilo se kako je to neko pitanje Dragana Čovića ili nešto slično. Danas smo došli pred zid i više nema smisla razgovarati o izmjenama Izbornoga zakona, jer bismo uveli jedan potpuno novi standard , a to sam rekao i stranim dužnosnicima - rekao je Čović.

Iscrpljena je mogućnost, dodao je, da se u cijelosti implementira odluka Ustavnoga suda BiH u predmetu „Ljubić“. 

-Ulazimo u jedan proces i aktivnosti koje su potpuno drugačije od dosadašnjih. Da smo usvojili izmjene Izbornoga zakona mi bismo imali jedne sasvim drugačije aktivnosti. No, ovako idemo s drugim planom. Pitalo se ranije imamo li 'projekat B' ili 'C', i evo mi sada idemo s 'projektom B'. Cilj nam je da ova grupacija  stranaka (okupljena oko HNS-a) uvjerljivo pobijedi na izborima - izjavio je Čović.

 

M.J.