Premijer Andrej Plenković sastao se u Mostaru sa hrvatskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem.

Nakon sastanaka izjavu su dali većinom o lokalnim temama. Dragan Čović istaknuo je da postoje brojni projekti vrijedni više desetaka milijuna eura koji bi mogli biti predmet razgovora između Hrvatske i BiH.

''Bit ćemo odvjetnik daljnjeg proširenja, pa tako i za vrijeme našeg predsjedanja EU-om 2020.'', rekao je premijer te dodao da Hrvatska pokazuje nizom aktivnosti koliko želi pomoći BiH.

''Tu smo i kao prijatelj, susjed i saveznik i pomoći ćemo koliko je u našoj moći'', kaže Plenković. Na pitanje je li u ponedjeljak razgovarao sa srbijanskim kolegom Aleksandrom Vučićem, odgovorio je: ''Da, razgovarali smo, bile je to zajednička večera.''

Plenković će u Mostaru također sudjelovati na otvorenju 21. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2018. Mostarski sajam jedna je od najznačajnijih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u regiji. Na sajmu će se predstaviti izlagači iz dvadesetak zemalja, od kojih su najzastupljenije zemlje susjedstva te Kina, Mađarska i Italija. Hrvatski izlagači na sajmu su prisutni od samih početaka, a Hrvatska je bila zemlja partner Sajma 2009., 2012. i 2017. godine, priopćeno je iz Vlade.

Banski dvori priopćili su da su "odnosi s Bosnom i Hercegovinom jedan od prioritetnih vanjskopolitičkih ciljeva hrvatske vlade".

"Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini, osobito na njezinu europskom putu, i predana je političkoj suradnji u duhu dobrosusjedskih veza te daljnjem jačanju gospodarskih odnosa. Posvećenost brojnim temama od obostrane važnosti i interesa potvrđena je i na zajedničkoj sjednici Vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja je održana u srpnju 2017. u Sarajevu", priopćeno je iz vlade.

Čović: Izetbrgović i Zvizdić poslali jasnu poruku

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako su član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić "poslali poruku" svojom odlukom da ne dođu u Mostar, gdje su se u utorak na otvaranju Međunarodnog sajma gospodarstva okupili čelnici zemalja regije.

- Imam osjećaj kako su nam na taj način željeli poslati jasnu poruku, kao i prošloga tjedna kada su nakon sastanka SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a, kao bošnjačke stranke, iznijeli usuglašen stav oko Izbornog zakona koji je nama, naravno, potpuno neprihvatljiv - izjavio je Čović novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Čović je kazao kako je s hrvatskim premijerom razgovarao o ekonomskoj suradnji dviju zemalja, istaknuvši kako postoji prostor za njezin daljnji rast.

 

M.M.