Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je u Mostaru ocijenio da je Bosna i Hercegovina državni prioritet Hrvatske i dodao kako očekuje dogovor o izmjenama izbornog zakona kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u toj zemlji.

-U političkom smislu zalažemo se za kvalitetne odnose dvije zemlje, za ravnopravnost Hrvata kao jednoga od tri konstitutivna naroda. Nadamo se da će doći do rješenja pitanja izbornog zakona uoči izbora u BiH ove jeseni. Mi bi kao Hrvatska voljeli da se postigne dogovor i ispoštuju odluke ustavnog suda - rekao je Plenković.

Plenković, koji je u Mostaru nazočio otvaranju ureda Hrvatske gospodarske komore (HGK), rekao je da će uredi HGK-a BiH biti točke komunikacije i usluga svima koji žele intenzivirati gospodarsku suradnju.

Dodao je kako je otvaranjem tog ureda, zrakoplovne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, ureda HRT-a u Sarajevu i Mostaru te novih konzulata u Livnu i Vitezu Hrvatska pokazala da je "BiH važna, da nam je prioritet".

-Robna razmjena dvije zemlje iznosi dvije milijarde eura i mogla bi dodatno ojačati - rekao je Plenković.

Nakon svečanog otvorenja Ureda Hrvatske gospodarske komore, Plenković se na radnoj večeri sastao s čelnicima jugoistočne Europe: uz domaćina hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića - ondje su bili i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te premijer Bugarske Bojko Borisov. 

O Agrokoru ali i o stanju u BiH, posebno o izmjeni izbornog zakona, Plenković je u utorak na radnom doručku razgovarao s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem. 

Zajedno s Čovićem Plenković će ići na otvaranje 21. Međunarodnog sajma gospodarstva "Mostar 2018.", koji je jedna od najvećih i najposjećenijih gospodarskih manifestacija u ovom djelu Europe. Ove je godine zemlja partner Srbija.

M.M.