Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić najavio je da će se Predsjedništvo HNS-a danas izjasniti o prijedlogu izmjena Izbornog zakona BiH u vezi s kojim su se prošli tjedan dogovorile bošnjačke stranke - SDA, SDP BiH, SBB i DF.

Napominjući da prijedlog bošnjačkih stranaka u suštini traži izmjene ustava Federacije BiH (FBiH) i BiH, te da odluka Ustavnog suda BiH, po njegovoj apelaciji (o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH) traži da se uskladi Izborni zakon s Ustavom BiH, Ljubić je rekao da uopće nema smisla izjašnjavati se o detaljima tog prijedloga.

-Sigurno je da će se odbiti razgovor o takvom prijedlogu. Treba ići k prijedlozima koji će označiti implementaciju odluke Ustavnog suda BiH. Očekujemo da međunarodna zajednica u tom smislu pokuša biti medijator. Јoš ima vremena, ako ima volje, a ako je nema, onda vrijeme nije nikakav faktor - istaknuo je Ljubić.

Na pitanje - što ako se u narednih 20 dana ne postigne dogovor i Izborni zakon izmijeni do raspisivanja izbora u svibnju, Ljubić je rekao da BiH sigurno ulazi u institucionalnu krizu, jer neće biti moguće uspostaviti vlast na razinama FBiH i BiH.

-Neće se moći formirati Parlamentarna skupština. Dakle, BiH ulazi u duboku institucionalnu, ustavnu, a bojim se i sigurnosnu krizu - rekao je Ljubić za "Euroblic".

Ocijenio je da je ovo sada pitanje za EU i jamce Daytonskog sporazuma i njegove potpisnice, konkretno za Srbiju i Hrvatsku, koje su uz BiH najviše zainteresirane da se osigura stabilnost u ovom djelu Europe.

 

M.J