Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko po prvi puta je naznačio kako bi mogao iskoristiti svoje ovlasti i intervenirati ne postignu li političari u BiH do početka svibnja dogovor o izmjenama izbornog zakona, prenijeli su u utorak lokalni mediji u BiH.

U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju “Alfa” Inzko je kazao kako će uslijediti “pojačani pritisak” međunarodne zajednice ne bude li do kraja travnja ili početka svibnja rješenja za to goruće pitanje.

-Ja sam spreman učiniti puno, ali… ja ću to učiniti na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti - izjavio je Inzko koji još ima na raspolaganju tzv. Bonnske ovlasti koje mu daju mogućnost nametanja zakona.

Inzko je upozorio kako je u ovom trenutku primarna odgovornost na državnom parlamentu, jer je Ustavni sud svojim pravorijekom jasno zatražio izmjene izbornog zakona koje se donose na državnoj razini.

-Sa stajališta međunarodne zajednice prioritetno je rješavanje pitanja popune Doma naroda parlamenta Federacije BiH, jer je to ključno kako bi se izbjeglo da se na cijeli entitet, ali i državu prenese neodrživo stanje iz Mostara u kojemu već godinama nema lokalnih izbora jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko ustroja gradskih izbornih jedinica - rekao je Inzko.

Način izbora članova Predsjedništva BiH, koji je također sporan sa stajališta HDZ BiH, za međunarodnu zajednicu je pak manje bitan.

Inzko je pozvao političare u BiH da ozbiljno shvate svoje obveze i dijalogom dođu do rješenja koje će biti rezultat kompromisa, a koje opet neće moći ispuniti želje svih koji sudjeluju u pregovaračkom procesu.

-Bosna i Hercegovina želi u Europsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju rješiti svoje unutarnje pitanje promjena Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo (u EU), a kod kuće ne može napraviti neki red. To je proturječno - kazao je Inzko.

Podsjetimo, Opći izbori u BiH trebali bi se održati 7. listopada, a intervenirati u odredbe izbornog zakona moguće je najkasnije šest mjeseci prije njihove provedbe, dakle do 6. svibnja.

M.J.