Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ocijenila je nakon današnjeg Trilateralnog sastanka BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru da je riječ o iznimno korisnom sastanku čiji će se zaključci vrlo skoro vidjeti u provedbi šest ključnih točaka.

-Uz ona otvorena pitanja dotakli smo se i puno područja suradnja koja mogu i moraju biti produktivna i pozitivna. Prije svega htjela bi potvrditi kako Republika Hrvatska u potpunosti podržava suverenitet, teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, konstitutivnu jednopravonost sva tri naroda na cijelom teritoriju i europski put Bosne i Hercegovine i ostalih država na prostoru jugoistoka europe - kazala je Grabar-Kitarović.  

Naglasila je da će Hrvatska zagovarati europski put za BiH. 

-Šest ključnih područja u okviru strategije o zapadnom Balkanu jesu vladavina prava, sigurnosti migracije, društveno-gospodarski razvoj, prometne i energetske povezanost, digitalna agenda, pomirenje i dobrosusjedski odnosi, sve su to teme kojih smo se danas dotakli. Mogućnosti suradnje vidim u povezivanju prometne i energetske infrastrukture posebno u izgradnji koridora 5c i njegovo nadovezivanje na prsten koji povezuje BiH i Srbiju, daljnji razvoj luke Ploče i energetsko povezivanje. Razvoj transatlantsko izgradnja LNG terminala na Krku isto tako će omogućiti jačanje ovog prostora - istaknula je hrvatska predsjednica.

Navela je da su ih članovi Predsjedništva BiH ukratko izvjestili o stanju o novom izbornom zakonu.

-Nismo ulazili u njegove elemente. U ime Hrvatske mogu ohrabriti članove Predsjedništva BiH i sve u BiH da se što prije postigne dogovor i da se pokaže da su političke snage u BiH sposobne doći do rješenja - navela je.

Kazala je da je Hrvatska kao potpisnica i jamac Daytonskog sporazuma obvezna pratiti procese u BiH.

-Držimo da donošenje izbornog zakona u skladu s ustavnim odlukama ustavnog Suda BiH i međunarodnih tijela jesu nužne kako bi se osigurala daytonska načela. Hrvatska doista zastupa dejtonska načela, a ne pojedina rješenja. Na čelnicima BiH je preuzeti odgovornost. Načelo kao jedinu preostalu demokratsku opciju, a to je provoditi načelo konstitutivnih i jednakopravnosti svih naroda kako to stoji u Daytonskom sporazumu. To je pravac u kojem čelnici BiH bi trebali nastupiti u izmjeni izbornog zakonodavstva. Najgora opcija je da Međunarodna zajednica nameće BiH rješenja - zaključila je.

Čović: Moramo stvarati ambijent za rješavanje otvorenih pitanja

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, se zahvalio na "šansi da zajedno otvore bilateralna pitanja koja, kako je kazao, mogu pomoći na stabiliziranju ekonomskih, socijalnih i uopće demografskih problema". 

-Duboko sam uvjeren da klima koju smo danas izgradili stvara preduvjete da gradimo jedan ambijent u kojem će izvršna vlast u sve tri države biti sposobnija rješavati otvorena pitanja koja već dugo nismo bili u stanju riješiti - kazao je. 

Podsjetio je kako je riječ o pitanjima koja se primarno tiču budućnosti.

-Ta pitanja primarno se odnose na našu budućnost i sve su to prepostavke da gradimo jedan regionalni ekonomski ambijent koji može biti bolji nego danas. Tu možemo napraviti jednu pozitivnu sinergiju. Dobili smo mogućnost da Bosna i Hercegovina intenzivnije svojim snagama krene prema europskom putu - zaključio je Čović.

Vučić: Pitanje granice riješiti u nadolazećem razdoblju

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić istaknuo je da se mora razgovarati o budućnosti. 

-Moramo raditi na ujednačavanju poreznih, carinskih stopa. Moramo napraviti gotovo jedinstveni gospodarskim ambijent. Nitko mi neće oduzeti pravo da govorim o toj jednoj hrabroj ideji jer je to za nas pitanje opstanka i života. Nećemo spriječiti mlade ljude da odlaze dok im ne damo bolji život. Mladi ljudi moraju biti sigurni u našu političku stabilnost i mir i drugačije bolje odnose koje u budućnosti možemo graditi - rekao je.

Zahvaljujući, organizatorima, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je novi sastanak Trilaterale u Novom sadu.

-Zahvalan sam predsjednici Grabar-Kitarović i kolegama iz BiH Čoviću, Izetbegoviću i Ivaniću na uklanjanju brojnih birokratskih barijera. Razgovarali smo kako zamoliti naše vlade da po tom pitanju radimo da nam kamioni ne stoje po 10-15 sati na granicama i kako i na koji način možemo te operativne troškove umanjiti. Nadam se da ćemo veoma brzo održati sljedeću trilateralu. Moj prijedlog je da bude u Republici Srbiji u Novom Sadu. Očekujem uskoro u Beogradu i toplu dobrodošlicu ćemo prirediti predsjednici Grabar-Kitarović - rekao je srbijanski predsjednik.

Ponovio je kako će do tada ispuniti sve zahtjeve hrvatske manjine u Srbiji. 

-Nadam se da ćemo postići veliki napredak i po drugim otvorenim pitanjima. Što se granica tiče imamo neriješeni granicu između Hrvatske i Srbije, između Srbije i BiH. Spremni smo u naredne dvije godine to bilateralno riješiti - zaključio je Vučić.

 

M.J.