Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovio je danas u Mostaru, gdje je održan Trilateralni sastanak BiH, Hrvatske i Srbije, da BiH ima urgentan problem s Hrvatskom vezano za Pelješki most.

-Imamo urgentan problem s Hrvatskom vezano za Pelješki most i drago mi je da je predsjednica Hrvatske ponovila da Hrvatska stoji iza onoga što su prava BiH. Sa Srbijom smo govorili o infrastrukturi i autoputu koji bi kao prsten trebao povezati BiH i Srbiju - naveo je Izetbegović.

Međutim, već ranije je čitav niz hrvatskih i srpskih političara upozorio na činjenicu kako BiH nema problem s Hrvatskom oko Pelješkog mosta, nego da problem imaju određeni politički predstavnici Bošnjaka, a najviše vrh SDA.

Pored Pelješkog mosta, Izetbegović se dodirnuo i drugih tema, uključujući i novu strategiju EU-a za jugoistočnu Europu.

- U novoj strategija EU strategiji vidimo šansu da počnemo rješavati ono oko čega smo se složili da je problem svake zemlje na Balkanu, a to je iseljavanje mladih ljudi. Upravo tih vodećih inicijativa, pomirenje, reforme, izgradnja infrastrukture, smanjenje zapaljive retorike... U toj strategiji je sadržan lik onoga što su problemi unutar BiH. Konačno startaju intenzivniji rad Komisija koji bi pripremile odgovore za rješavanje ovih pitanja - istaknuo je Izetbegović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić naveo je kako su dobri odnosi u trokutu tri države ujedno i temeljni preduvjet za dobre odnose unutar BiH.

-Imamo puno stvari koje su zajedničke poput infrastrukture i ekonomskih odnosa. Međusobna razmjena jako raste. Naši ljudi od toga imaju veliku koristi i na tome treba raditi - naveo je Ivanić.

 

M.J.