U Mostaru se održava trilateralni sastanak hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

U izjavi za medije Dragan Čović se na početku sastanka zahvalio na "šansi da zajedno otvore bilateralna pitanja koja mogu pomoći na stabiliziranju ekonomskih, socijalnih i uopće demografskih problema".

-Duboko sam uvjeren da klima koju smo danas izgradili stvara preduvjete da gradimo jedan ambijent u kojem će izvršna vlast u sve tri države biti sposobnija rješavati otvorena pitanja koja već dugo nismo bili u stanju riješiti - kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se radi o pitanjima koja se primarno odnose na budućnost.

-Ta pitanja primarno se odnose na našu budućnost i sve su to prepostavke da gradimo jedan ekonomski ambijent koji može biti bolji nego danas. Tu možemo napraviti jedan pozitivnu sinergiju. Dobili smo mogućnost da Bosna i Hercegovina intenzivnije svojim snagama krene prema europskom putu - naglasio je Čović.

Iako teme susreta nisu navedene, tri zemlje imaju ih napretek, od neriješenih graničnih sporova, položaja bosanskohercegovačkih Hrvata, tj. izmjene izbornog zakona, do zajedničke suradnje u procesu pristupanja BiH i Srbije Europskoj uniji.

Uoči trilaterale Čović je za medije izjavio kako je današnji sastanak nastavak prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

-Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način predvidjeli iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistočne Europe, kada je u pitanju europski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rješavanje međudržavnih pitanja. Tu prije svega mislim na granično pitanje. Ovo je prilika da kompletnu europsku perspektivu zajednički razmotrimo i vidimo kako jedni drugima možemo pomoći - istaknuo je Čović u izjavi za srbijanski Tanjug.

Dan ranije se s Čovićem, predsjedavajućim članom kolektivnog predsjedništva BiH, sastala hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i nakon razgovora izjavila da je ključ opstojnosti hrvatskog naroda u BiH izmjena izbornog zakona i mogućnost da sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti. Podsjetila je da su sličnu poruku vlastima u Sarajevu nedavno uputili i visoki dužnosnici EU-a.

Do kraja godine u BiH bi se trebali održati Opći izbori, ali zasad se ne nazire kompromis između većinskih bošnjačkih i hrvatskih stranaka u vezi s novim izbornim zakonom. Hrvatske stranke inzistiraju da hrvatske predstavnike u Domu naroda i Predsjedništvu BiH biraju hrvatski birači, čemu se bošnjačke stranke žestoko protive.   

 

M.J.