Ministrica vanjskih i europskih poslova RH Marija Pejčinović Burić boravi u Mostaru, gdje će se u utorak održati trilateralni susret predsjednika Hrvatske, Srbije i BiH.

Posjetila je Sveučilište u Mostaru te tom prigodom istaknula da europski put vodi pomirenju država.

-Mislimo da je europski put pravi put i put pomirenja, izgradnja nove zajedničke i dobre budućnosti za sve tri zemlje. Ideja toga sastanka je da se vidi u kojem kontekstu možemo raditi na dobrobiti sve tri države - izjavila je ministrica Pejčinović Burić nakon razgovora s vodstvom Sveučilišta u Mostaru.

Pojasnila je da europski put omogućava napredak svih zemalja te je izrazila spremnost poduprijeti put BiH i Srbije prema EU.

- Taj je put transformativni za sve nas koji smo u prošlosti nažalost prošli rat i ratove na ovim prostorima - istaknula je te dodala da neće biti razgovora o optužbama srbijanskog šefa diplomacije za navodno relativiziranje ustaških zločina, kao i incidentu s izložbom o logoru Jasenovcu u UN-u.

Ministrica Pejčinovič Burić sastala se u Mostaru s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH.

-Mogućnost da Hrvati biraju svoje predstavnike leži u samome Ustavu BiH, leži u korijenima Daytonskog sporazuma. Mora se vratiti tim izvorišnim postavkama - rekla je ministrica Pejčinović-Burić.

Pri tome je istaknula kako to podrazumijeva da se ne može izigravati volja birača. 

-Ako je hrvatski član Predsjedništva, onda ga trebaju birati Hrvati - istaknula je te podsjetila da su sličnu poruku vlastima u BiH uputili i nedavno visoki dužnosnici EU prigodom predaje odgovora na upitnik, predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker i povjerenik za europsko susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.

Ministrica Pejčinović Burić susrela se i s rektorom Sveučilišta u tome gradu Zoranom Tomićem, ravnateljem Hrvatskog narodnog kazališta Ivanom Vukojom, te posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i razgovarala s ravnateljem Antom Kvesićem. 

Podsjetimo, u Mostaru će se sutra na najvišoj razini sastati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, troje članova Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić te srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Kasnije će im se priključiti i šefovi diplomacije Marija Pejčinović Burić, srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić i kolega iz BiH Igor Crnadak. 

 

M.M.