Policija je rano jutros deblokirala većinu prometnica koje su tijekom jučerašnjeg dana zapriječili razvojačeni branitelji, a zatvoren je ostao jedino prilaz Tuzli iz pravca Orašja.


Policija nije koristila silu jer su se prosvjednici nakon kraćih pregovora pristali povući. Nakon više od dvadeset sati ponovo je uspostavljen promet iz pravca Bosanskog Broda prema Zenici i Sarajevu te između Sarajeva i Mostara. Blokiran je ostao prilaz Tuzli iz pravca Orašja.

Zbog prosvjeda nekoliko stotina branitelja Armije BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) bile su blokirane stotine osobnih vozila, autobusa i kamiona a tisuće putnika noć su proveli na iznimo niskim temperaturama.

Na prijevoju Ivan sedlo, na magistralnoj cesti M17 između Sarajeva i Mostara, prosvjednici su zaustavili promet rušenjem stabla na cestu.

Pripadnici udruge "Zaboravljeni branitelji" iz Hercegovine blokirali su u srijedu ujutro pristupnu cestu koja vodi prema autocesti s koje se ide na granični prijelaz Bijača u blizini Ljubuškog. Međutim, policija nije dozvolila blokadu autoceste i samog graničnog prijelaza Bijača. Prosvjedi su se zabilježeni  i ispred zgrade HDZ-a u Mostaru.

Prosvjednici traže posebne naknade za nezaposlene bivše branitelje, jedinstveni registar branitelja i ujedinjavanje oko 1600 braniteljskih udruga. 

Sudeći prema dostupnim informacijama, organizatori prosvjeda nisu se identificirali, ne zna se točno koga predstavljaju i što je najbitnije - ignorirali su poziv iz vlade koji im je upućen sinoć oko ponoći na pregovore i dalje ultimativno tražeći ispunjenje svojih zahtjeva.

Izvori iz BiH navode kako Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine do danas nije zakazao sjednicu na kojoj će raspravljati o njihovim zahtjevima, pa su se prosvjednici odlućili za blokadu prometa.

M.M.