Govoreći o temi "Askera", profesor Vlado Azinović, s Fakulteta političkih znanosti u Sarajevu, kazao je kako se BiH od rata nalazi u stalnom unutarnjem hibridnom sukobu. Bošnjačke "Askere" vidi kao odgovor na pojavu skupine koja sebe naziba "Srpska čast".

Potvrdio je da u blizini Tešnja u općini Usora, gdje je većinsko hrvatsko stanovništvo, već nekoliko godina postoji sportsko-rekreacijski centar koji se zove Jezero Jelen.

-Prostire se na 170 000 četvornih metara. Sadržava Park prirode, zoološki vrt, veliko jezero, adrenalinski i košarkaški park, teniske terene, nogometno igralištem - objasnio je Azinović gostujući u programu HRT-a.

Komentirajući aktivnosti udruge Asker i mogučnost novih sukoba izjavio je da je BiH u stalnom unutarnjem hibridnom sukobu.

-Udruga Asker, koja je prošlih dana skrenula pozornost  na svoje djelovanje, a sebe definira kao - udrugu za razvoj pozitivnih fizičkih, tjelesnih i moralnih osobina - boravila je ondje sa svojim članovima od 2 do 3 dana. Oni su sami snimili film koji su postavili na YouTube kako bi izvršili promidžbu svojih aktivnosti.  Ne riječ o nikakvoj obavještajnoj aktivnosti. Po mom sudu nije problem što se tu radilo, problem je kontekst u kojem se sve ovo događa. Problem je jednog polariziranog, nefunkcionalnog društva i jedne države koja je u jednom unutrašnjem hibridnom konfliktu od samog postizanja Daytonskog sporazuma - istaknuo je.

Udrugu "Asker" vidi kao oblik vjerskog prozelitizma.

-Po mom sudu ovdje je riječ o jednoj vrsti teambuildinga. A ako gledate pažljivije film, vidjet ćete da su su ti dječaci od 7 do 17 godina organizirani u jednu vrstu vjerskog prozelitizma, vjerske poduke koja im se ovdje daje, i da je ostatak aktivnosti ograničen na ono što se događa vani. Ti dječaci nisu previše entuzijastični da zimi sudjeluju u tim aktivnostima. No dobili su čokoladu i ćevape svaki su dan pa dosta nevoljko odrađivali te sportske aktivnosti koje su prikazane kao jedna vrsta vojne poduke iako nemaju oružje - rekao je.

Upozorava i na kontekst u kome se pojavio video uradak o "Askerima".

-Mislim da moramo gledati kontekst u kojem se sve ovo događa. Asker je postavio svoj videouradak na YouTube samo nekoliko dana nakon što je kroz središte Banje Luke prodefilitala skupina koja sebe naziva i registrirana je kao "Srpska čast". Ljudi koji su došli iz Srbije osnovali su svoj ogranak u BiH, prodefilirali centrom Banja Luke u crnim majicama, pa se presvukli u svečana odijela i otišli kao gosti u Parlament RS-a i pijuckali šamšpanjac sa zastupnicima i predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Nakon toga presvukli su se u maskirne uniforme, njima prodefilirali po Banjoj Luci, dijelili djeci humanitarne paketiće, družili se i otišli", rekao je. "Tako su 1992. u Bjeljini upravo takve formacije, paravojne, Arkanove, koje su došle iz takvog miljea, polukriminalnog - ušle i odradile najprljaviji dio posla u basansko-hercegovačkom ratu. Još su svježa sjećanja i onda današnje pojave moraju izazvati reakciju. Kontekst u kojem se ovo događa dodatno je zakompliciran time što je izborna godina - smatra Azninović

M.J.