Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nisu samo Mostar i Stolac već i Dubrovnik - rekao je u Bujici dr. Marko Tokić, predsjednik Udruge 'Hrvatska zvona', profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru i nekadašnji glavni tajnik i potpredsjednik HDZ-a BiH.

Analizirajući situaciju u BiH neposredno prije potpisivanja Daytona, Tokić je izrazio žaljenje što HV, HVO i Armija BiH tada nisu ušli u Banja Luku. Međutim, nije niti pokušao pretpostaviti tko bi, u tom slučaju, danas živio u tom gradu.

-Od svojih međunarodnih prijatelja imali smo otpor prema oslobađanju Banje Luke, premda smo tamo s partnerima iz Armije BiH činili dobro djelo. Tom operacijom završen je rat, a kada je isključena struja Banja Luci, general Mladić i Slobodan Milošević shvatili su da od sna o Velikoj Srbiji i crti Virovitica – Karlovac - Karlobag nema ništa. Taj san je tamo zaustavljen i poražen - rekao je Tokić.

Ocijenio je kako je razdoblje Domovinskog rata u BiH potpuno krivo valorizirano.

-U BiH ne samo da nije poštovana, nego je povijest potpuno izokrenuta! Pripadnici HVO-a danas imaju stigmu onih koji su navodno okupirali vlastitu zemlju i dijelove vlastite zemlje htjeli pripojiti RH, navodno u granicama Banovine. Rat je počeo i prije rata, u završnici raspada Komunističke partije Jugoslavije. Postojale su jasne definicije sukoba, konfederalna ideja Komunističke partije Slovenije, s druge strane federalizam partijskih struktura u nekim republikama i pokušaj nametanja unitarne Jugoslavije Slobodana Miloševića u kojoj se pristajalo na izlazak Slovenije uz ucjenu Hrvatske! Jedino se dr. Franjo Tuđman s idejom neovisne Hrvatske svima njima suprotstavio - ocijenio je.

Progovorio je i o pokojnom generalu Slobodanu Praljku.

-Osobno sam poznavao generala Praljka. Poznajem i sve ostale haške optuženike iz Herceg - Bosne. Smeta me kada se o tim ljudima govori kao o brojevima, kao o “šestorci“... Oni imaju svoja imena i prezimena, svoje obitelji i svoje biografije. To nisu nikakvi brojevi, to su naši ljudi! Praljak je bio izniman intelektualac, čovjek širokih humanističkih pogleda, talentiran za mnoga područja i osoba koja je imala moralni integritet. On je u praksi potvrdio ideju hrvatske pomirbe koju je zagovarao dr. Tuđman. Njegov otac u poslijeratnoj Hercegovini bio je prepoznat kao čovjek koji je imao nesretnu sudbinu da je zavodio komunizam i na taj način imao negativnu sliku u vlastitom narodu. General Praljak je 70-ih godina, kao čovjek s tri fakulteta, imao sve predispozicije da se nametne kao visoki partijski funkcionar i da bude privilegiran. Međutim, on se kao čovjek suočio s vlastitom obiteljskom prošlošću i osobno je uzrastao uz ljude s kojima se družio, a kroz knjige je tražio vlastiti životni odgovor. U tome je izgrađivao vlastiti hrvatski identitet i potvrđivao se kao čovjek razuma. Kada je došao u Sunju, organizirao je mlade dečke u obrani toga mjesta. Došao je kao redatelj, a otišao kao ratni vođa. Nakon toga osjetio je i poziv zavičaja," bez dlake na jeziku govorio je Tokić, dodavši i da je odmah znao kako Praljkov čin ispijanja otrova nije predstava i da će nastupiti brza smrt. Znao sam da je u tom trenutku učinio samožrtvovanje, to nije bio suicid! To je sebedarje svom hrvatskom narodu. Napisao je 28 knjiga, borio se za istinu u Haagu, pripremao dokumente, snimke... Rekao je da mu dokažu gdje je i kako mogao bolje, da bi u tom slučaju prihvatio presudu. Nije imao drugog načina da kaže da je presuda nepravedna... Praljak je znao što je povijesna istina i da je to bio trenutak u kojem se povijest hrvatskog naroda u BiH skupila u jednu točku. Tim je činom rekao da nijedan Hrvat u BIH ne može odustati od svojih prava na BiH i to je platio svojim životom! - rekao je.

Smatra da su se nakon smrti dr. Franje Tuđmana hrvatska vlast kontinuirano odnosila maćehinski prema Hrvatima u BiH.

-Međunarodna zajednica 2000. ocijenila je da u BiH može napraviti nešto što za Tuđmanovog života nije mogla, a partnere je našla u tadašnjim predsjednicima Republike i Vlade. Hrvatski član Predsjedništva BiH bezuspješno je pisao Zlatku Tomčiću, Ivici Račanu i Stjepanu Mesiću, podnio je apelaciju Ustavnom sudu koja je odbijena 5:4, nije išlo, premda smo neke stvari pokušali politički razriješiti - podsjetio je.

Podsjetio je i na razdoblja "Alijanse za promjene" i "Platforme".

-Cijelo vrijeme hrvatski narod je u grču što mora glasovati za jednu opciju. Dvaput smo imali vlast koja bi bila izabrana i da su svi Hrvati iz Hercegovine otišli na more, na dan glasovanja! S druge strane, Milorad Dodik u “Republici Srpskoj“ nameće svoje ljude kao predstavnike hrvatskog naroda – rekao je Tokić. 

Inače, Tokić je bio pod zabranom javnog i političkog djelovanja u BiH punih 13 godina zbog optužbi zbog Hrvatske samouprave.

-Shvatili su da su besmislene optužbe da smo htjeli posebnu državu ili dio teritorija pripojiti drugoj državi. Mi smo samo tražili drugačiji preustroj BiH! - kazao je.

Komentirajući političku situaciju u BiH, ocijenio je kako su vlasti Republike Hrvatske od 2000. godine hrvatske predstavnike u BiH, pa tako i Dragana Čovića, gurale u suradnju sa Srbima.

-Nije Dragan Čović sam izabrao suradnju sa Srbima, nego je gurnut Srbima zbog toga što je Hrvatska digla ruke od Hrvata u BiH, dok su Bošnjaci prihvaćali sve što im je nudila međunarodna zajednica. Tvrda bošnjačka struktura za vrijeme dok je član Predsjedništva BIH bio Sulejman Tihić, nije prihvaćala tu igru, nije htjela uspostavljati vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika. Čudi da su Bošnjaci preuzeli miloševićevsku politiku, ne vide da je na principu jedan član jedan glas rasturena Jugoslavija, pa će građanski unitarizam rasturiti i BiH. To je čisti unitaristički građanski šovinizam - ocijenio je.

Smatra da su jednostranim izmjenama Daytonskog sporazuma devalvirani elementi konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH.

-Dayton je neprestano mijenjan na štetu hrvatskog naroda. Elementi konstitutivnosti devalvirani su. Konstitutivnost Hrvata je moguća ako se ukinu entiteti ili da se uspostave tri entiteta! - kazao je.

Progovorio je o pokolju u Ahmićima, ali i o prešućivanju pokolja nad Hrvatima od strane Armije BiH i mudžahedina u Križančevu Selu, Buhinim Kućama, Maljinama i Bikošima.

-Slušali smo o Ahmićima, svi mi koji smo bili u ratu znamo da je rat neviđeno zlo. I sada se traži od nekoga da povija glavu zbog zločina kojeg hrvatska strana neprestano priznaje i zbog njega se ispričava. Za Ahmiće su ljudi procesuirani, a za ove zločine nad Hrvatima ne! Premda, pitanje je - jesu li procesuirani pravi ljudi... Za druge zločine nikome nije suđeno. Nas boli namjerno i hotimično iskrivljavanje slike te različita mjerila. Sve skupa stvara jako ružnu sliku. Mi i Bošnjaci nakon srpske agresije gurnuti smo na prostor gdje su promijenjeni nacionalni odnosi. Kada je pala ideja o Velikoj Srbiji, Bošnjaci su počeli tražiti životni prostor na našu štetu. Krenulo je ovladavanje, da ne kažem etničko čišćenje srednje Bosne i proboj na jug. Kako Hrvatska ne vidi da je teritorijalno jamstvo hrvatske konstitutivnosti i opstanak Hrvata u srednjoj Bosni geostrateški interes?! Ako padne srednja Bosna, sljedeći cilj nije samo Mostar i Stolac, nego Dubrovnik! Arapi ionako kupuju zemlju po Hercegovini i Bosni, a o tome se ovdje malo govori. Poruka hrvatskoj vlasti - razmišljajte geostrateški, u suprotnom ćemo biti kažnjeni - apelirao je Tokić.

Podsjetio je i na radikalizaciju islama u BiH.

-Cijelo vrijeme jača radikalna struja koja je na mala vrata pokušala promijeniti narav vjerovanja i ciljeva islama u BiH, a to je uspostava islamskog društva koje bi se trebalo uvezati s velikim islamskim pokretom u svijetu - dodao je.

Upozorava da se nakon izbora koje BiH čekaju u listopadu može dogoditi nova "Alijansa" ili "Platforma".

-Ako ne dođe do promjene izbornog zakona, nama se može ponoviti neka nova platforma ili alijansa s Hrvatima kao pripadnicima naroda, a ne njihovim predstavnicima. U “Republici Srpskoj“ to je sigurno - upozorio je.

 

M.M.