Uoči sutrašnjeg dolaska hrvatske predsjednice u Sarajevo poduzimaju se opsežne sigurnosne mjere, iako na Pantovčaku tvrde da 'jedan manji pokret' sprema prosvjed, piše Jutarnji list.

”To je dio demokracije”, smatraju suradnici predsjednice Grabar-Kitarović.

Poznato je da će hrvatsku predsjednicu prvo primiti trojica članova Predsjedništva BiH, a razgovarat će se o mnogim otvorenim pitanjima između dvije države.

Do posjete dolazi u trenutku kada se intenziviraju u BiH i razgovori o izbornom zakonu, a u veljači se priprema i trilaterala Turske, BiH i Hrvatske. Grabar-Kitarović dolazi u BiH nakon razgovora koje je vodila s turskim predsjednikom Recepom Tayyip Erdoganom, koji je odmah poslije susreta razgovarao i sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Kolinda Grabar-Kitarović susrest će se u Sarajevu i s kardinalom Vinkom Puljićem, te s Majkama Srebrenice, nakon što su nedavno razmijenili i pisma. Očekuje se i razgovor s Denisom Zvizdićem, predsjednikom Vijeća ministara BiH, a nezaobilazna tema bit će sigurno i izgradnja Pelješkog mosta.

Nakon Sarajeva predsjednica odlazi u Novu Bilu, a posjetit će i samostan Guča Gora, a u Vitezu će razgovarati s Hrvatima koji su načelnici općina. U Žepču će Grabar-Kitarović posjetiti Katolički centar, a posjet će završiti u petak u Tuzli, Orašju i Derventi.

”Glavna poruka s kojom predsjednica odlazi u BiH je da je riječ o prijateljskoj zemlji, a interes je Hrvatske da napreduje prema Europskoj uniji. Predsjednica dolazi čista srca, sa željom da BiH funkcionira kao država i da Hrvati imaju sva prava koja su im osigurana Daytonskim sporazumom. Ništa više i sve druge interpretacije predsjedničinog puta u BiH ne stoje”, tvrde na Pantovčaku.

M.J.