Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, osvrnuo se na medijske najave prema kojima će izborni zakon u BiH biti glavna tema današnjeg sastanka turskog predsjednika  i hrvatske predsjednice. Komentirajući ulogu Turske kazao je kako se ta država nikad nije mješala u unutarnje odnose u BiH, te naglasio da Turska vodi smirujuću i stabilizirajuću politiku  na jugoistoku Europe.

- Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to produkt potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa sa predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske – kazao je Bakir Izetbegović u izjavi za Faktor.

Predsjednik SDA, koji je u više navrata ponovio da je Alija Izetbegović ostavio BiH u "amanet" Turskoj,  ističe da do sada nije bilo nikakvih intervencija turskog predsjednika Erdogana po pitanju unutarnje politike u BiH te da očekuje kako istih neće biti ni ubuduće.

- Na osnovu dosadašnjih odnosa, od Turske možemo očekivati principijelnu podršku BiH u skladu sa stavovima Vijeća Europske unije za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu implementaciju presude Sejdić-Finci i izmjene Izbornog zakona koji neće doprinijeti daljim etničkim podjelama – zaključuje Izetbegović koji, očito, i dalje ostaje na načelima unitarizacije BiH i majorizacije hrvatskog naroda u toj državi.

Podsjetimo, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravi danas u jednodnevnoj posjeti Ankari, gdje će se sastati sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Sudeći prema najavama medija, jedna od glavnih tema sastanka bit će Izborni zakon Bosne i Hercegovine. Hrvatska predsjednica u dvodnevni službeni posjet  BiH, dolazi 17 siječnja.

 

M.M.