Pregršt uvreda na račun hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i Republike Hrvatske, sasuo je Emir Sulljagić, bivši bliski suradnik Željka Komšića i neformalni pokretač jedne od najekstremnijih bošnjačkih stranaka – Građanskog saveza.

Suljagić je u priopćenju Građanskog saveza ocijenio kako je Grabar Kitarović zapravo „Tuđman u suknji“, te da želi provesti novu „getoizaciju bošnjačkog naroda u BiH.

-Kolinda Grabar Kitarović na svakom koraku pokazuje da Hrvatska nije i nema namjeru odustati od zločinačkog projekta Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini, projekta koji je pred mjerodavnim sudom UN-a proglašen zločinačkim. Usto, hrvatski Ustav u svojoj preambuli navodi sporazum Cvetković-Maček, odnosno formiranje Banovine Hrvatske od dijelova teritorije Bosne i Hercegovine jednim od izvora njene državnosti.

Da budem potpuno precizan, nesumnjivo je da je getoizacija muslimanskog stanovništva – i svih onih koji hoće da žive sa muslimanima, odnosno Bošnjacima – je trajni i strateški cilj Republike Hrvatske. Međutim, tražiti podršku u Turskoj za taj plan može samo neko ko je potpuno deluzivan, odnosno neko ko još uvijek živi u 1993. godini - stoji u priopćenju.

Zbog pokretamja snažne diplomatske inicijative čiji je cilj rješavanje jednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, predsjednicu Grabar Kitarović nazvao je „Tuđmanom u suknji“.

-Drugo, pretencioznost političkog papanluka sa Pantovčaka koja se ugleda u namjeri da Grabar-Kitarović ide u Ankaru da tamo tobože pregovara o komadanju Bosne i Hercegovine, naprosto nema presedana. Ako je 1993. Turska morala da trpi Franju Tuđmana da bi zaustavila pokolj u Bosni i Hercegovini, niko sasvim sigurno neće imati razumijevanja za Tuđmana u suknji 2018. godine - napisao je Suljagić.

Bošnjaćkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pozvao je da hrvatskoj predsjednici uskrati gostoprimstvo.

-Na kraju, mislim da je krajnje vrijeme da Bakir Izetbegović zbog kontinuirane kampanje miješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovini ili uskrati gostoprimstvo ili barem otkaže sastanke tokom najavljene zvanične posjete Grabar-Kitarović Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Ne postoji nijedan razlog da trpimo hegemonističke ambicije jedne patetične neoustaške banana-republike. Neka se sa njom sastaju Mladen Ivanić i Dragan Čović: oni se svakako slažu s njom da je dobar musliman samo musliman iza bodljikave žice - napisao je Suljagić.

Podsjetimo, nakon jednodnevne posjete Turskoj, gdje će o stanju u BiH razgovarati s turskim predsjednikom Erdoganom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, 17. siječnja, odlazi u dvodnevnio službeni posjet BiH.

 

M.M.