Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je kako su potpuno neutemeljene sve tvrdnje kojima se "njegova zemlja" predstavlja utočištem terorista i rasadnikom sigurnosnih prijetnji za Europu.

-Ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se, kao što to neki čine, Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne događa nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili 'arabizacije' društva - kazao je Izetbegović u istupu na formu posvećenom europskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana koji je održan u Sarajevu.

>>

Kazao je kako je njegova zemlja, kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorističke Islamske držsve (IS), dala vrlo konkretne doprinose.

-Mi smo prva država u regiji koja je sudjelovanje svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila kaznenim djelom. Sve to rezultiralo je time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta - kazao je Izetbegović, dodajući kako su se svi bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi 4. prosinca 2015.

Podsjetio je i kako se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali djelovati izvan njezinih okvira i mimo njezina tumačenja islama.

 

M.J.