Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, rekao je u intervjuu za DW, kako je spreman na sve načine braniti "ono što su stekli prvo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom".

"Branit ću ono što smo stekli prvo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom.Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi", rekao je Izetbegović, u izjavi za  DW. 

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu", dodao je Izetbegović.

Na pitanje li spreman na najgori mogući scenarij, odnosno rat, Izetbegović je odgovorio pozitivno.

"Dakle na rat? Jesam", rekao je Izetbegović. 

Kada je riječ o poziciji Hrvata u BiH Izetbegović je ocijenio kako su Hrvati lutali u svojoj politici. 

„Uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH", rekao je Izetbegović i dodao kako ni "Hrvati nisu za treći enitet jer ga neće dobiti". 

>>

Ocijenio da Turska u BiH igra pozitivnu ulogu. 

„Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže", kaže Izetbegović.

Istaknuo je kako je Turska dovoljno  jaka da se može sama braniti. 

„Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti", istaknuo je Izetbegović.

Naglasio je i kako neće izdati svog prijatelja Erdogana. 

„Jesam li ja  politički igrač Erdogana koji će početi da se svađa sa Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svog prijatelja, zaključio je Izetbegović.

 

M.J.