Institucijama hrvatske države je iznimno važno da izborni sustav BiH bude ustavan i pravedan, zaključak je jučerašnjeg razgovora predsjednika HDZ-a i HDZ-a BiH.

- Važno je da se izborni sustav vrati u okvire ustavnosti. Što se tiče pravednosti to podrazumijeva da tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini budu jednakopravna u izbornom procesu. To znači da je svaki od ta tri naroda u stanju izabrati svoje legitimne narodne predstavnike u institucije koje su ustavom predviđene za zastupanje - Predsjedništvo BiH te Domovi naroda na razini entiteta i države. Sve je to narušeno nametnutim izmjenama ustava iz 2002. godine - kazao je saborski zastupnik Božo Ljubić, gostujući u HRT-ovom Studiju 4.

>>

Svi ovi razgovori, između dva HDZ-a te s međunarodnom zajednicom, imaju za cilj izmjene izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

-Hrvati već i jesu žrtve majorizacije u BiH iz mnogo razloga. Dejtonski mirovni sporazum sadrži jednu nekoherentnost jer je predvidio državu s tri konstitutivna naroda u dva entiteta - rekao je Ljubić između ostalog u Studiju 4.   

>>

Tonino Picula, SDP-ov zastupnik u Europskom parlamentu, izjavio je da BiH trenutačno ima najveći raskorak između iskazanih ambicija za članstvom u EU i stvarnog napretka na tom putu. 

-U posljednjih godinu dana ništa se u tom pogledu nije dogodilo. Dapače, BiH po ocjeni mnogih njezinih prijatelja u EP-u, ušla je u dugu predizbornu kampanju koji će se dogoditi tek iduće godine - kazao je Picula.    

 

M.M.