Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i ministar sigurnosti te zemlje Dragan Mektić u utorak su odbacili kao paušalne i neutemeljene tvrdnje da u BiH postoje tisuće radikaliziranih osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju ali su odbili otkriti brojke kojima raspolažu njihove policijske agencije.

-Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH ima pet ili deset tisuća radikaliziranih osoba. Ako netko ima takve podatke onda ih pozivamo, a posebice naše susjede, da takve podatke dostave našim službama - kazao je Zvizdić.

Istaknuo je kako je najbolji dokaz o tome kakvo je stanje u BiH činjenica da od 143 teroristička djela iza kojih stoji tzv. Islamska država i koji su počinjeni  u 23 zemlje svijeta niti u jednom nije sudjelovao nitko tko je na bilo koji način povezan s BiH.

-U BiH se ne vijore zastave IS-a. To je paušalna ocjena izrečena u sklopu predizbornih aktivnosti - kazao je Zvizdić očito aludirajući na tvrdnje češkog predsjednika Milloša Zemana.

Ustvrdio je kako opasnost od terorizma u BiH nije ništa veća nego u Hrvatskoj ili Srbiji a dužnosnike iz susjednih zemalja pozvao je da prestanu iznositi izjave kojima šire uznemirenost a istodobno nanose i političku i gospodarsku štetu BiH.

Dodao je da je u svemu najvažnije to da sigurnosne službe BiH surađuju sa službama iz drugih država i tu je suradnju ocijenio odličnom.

-Upravo stoga iz BiH više nema odlazaka na strana ratišta, nema djela terorizma a nastavit će se preventivno djelovati kako bi tako i ostalo - poručio je Zvizdić.

Ministar sigurnosti Dragan Mektić konstatirao je da podaci o navodnoj terorističkoj opasnosti u BiH koji se iznose u inozemstvu "ne odražavaju pravo stanje".

- Mi o problemu terorizma u BiH govorimo javno i transparentno - kazao je Mektić dodajući da su u BiH spremni podijeliti sve činjenice s inozemnim partnerima.

-Priznajemo da imamo probleme s radikalizmom i nasilnim ekstremizmom no s terorizmom nemamo jer već dvije godine nije bilo ozbiljnog terorističkog incidenta - kazao je ministar sigurnosti BiH.

Na izravni upit o koliko  ekstremista i potencijalnih terorista sigurnosne agencije u BiH imaju podatke Mektić nije dao konkretni odgovor kazavši kako policija i obavještajci prate različite osobe, povezuju niti i na temelju toga identificiraju konkretne potencijalne prijetnje a sve prikupljene informacije razmjenjuju se i analiziraju s agencijama iz 90 država diljem svijeta.

M.J.