Američki State Department objavio je  izvješće  o globalnom terorizmu u 2016. godini, a u sekciji o ekstremizmu na području Europe obuhvatili su, između ostalog, i Bosnu i Hercegovinu.

"Agencije uglavnom prate osumnjičene za sudjelovanje u terorističkim organizacijama, međutim radna skupina u državnom tužiteljstvu zadužena za poboljšanje koordinacije između sigurnosnih i policijskih snaga i dalje zakazuje", stoji u objavljenom izvješću. 

Dodaje se i da su ideologija nasilnog ekstremizma i regionalne nacionalističke i ekstremističke skupine ostale potencijalni izvori ekstremizma u BiH.

"Veliki broj građana BiH putovao je u Siriju i Irak kako bi podržao ISIL i druge terorističke grupe, ali je pravnim i društvenim naporima njihov broj smanjen u odnosu na ranije godine. Dužnosnici u  BiH i mediji procjenjuju da je od 2013. godine u Irak i Siriju putovalo 300 državljana BiH, a vratilo ih se oko 50. Vladini dužnosnici objavili su da u 2016. godini nije bilo vidljivog protoka inozemenih terorističkih boraca", ističe State Department i podsjeća da je BiH članica Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Kao problem ističu koordinaciju i suradnju između agencija za provođenje zakona i državnog tužiteljstva zbog osobnih, političkih i institucionalnih rivaliteta.

"Bosni i Hercegovini i dalje nedostaje temeljito istraživanje i kazneni progon u slučajevima terorizma i stranih terorista. Ovo je posebno vidljivo u istragama složenih financijskih poslova, regrutiranja putem interneta i koordinacije. Iako je većina sudskih procesa rezultirala presudama ili priznanjima krivnje, kazne su bile neadekvatne", naglašava se u izvješću.  

Navode i kako je BiH sudjelovala u nizu protuterorističkih programa. 

"Agencije za provođenje zakona u BiH redovno surađuju sa svojim američkim i europskim kolegama u istragama usmjerenim protiv terorizma. Interpol ima svoju filijalu u Sarajevu koja uspješno surađuje sa svim agencijama širom zemlje", navedeno je u izvješću uz napomenu kako je BiH sudjelovala u nizu protuteroristčkih i CVE programa kojeg su podržavale međunarodne organizacije.  

 

M.J.