Komentirajući odbijanje bošnjačkih stranaka da uopće ozbiljnije razmotre predloženi izborni zakon, predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je takve postupke nazvao neprimjerenim.

- Reakcije su, u najmanju ruku, neprimjerene. Moram biti iskren i reći kako nisam čuo ni jednu ozbiljniju primjedbu na sami sadržaj ponuđenih rješenja. Uglavnom su to načelne priče kako je riječ o preozbiljnom i krupnom političkom pitanju te da nije dobro, zamislite, što upravo Hrvati predlažu kako izabrati svoga legalnoga i legitimnog predstavnika - istaknuo je Čović.

Podsjetio je kako je riječ o pokušajima HDZ-a BiH starim više od desetljeća.

-To je nešto što HDZ BiH, a evo danas i sve hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, pokušavaju više od desetljeća. Za takvo nešto, svjestan sam, moramo imati sugovornike kod druga dva naroda. Istina je da smo se već više puta zajednički usuglasili kako budućim rješenjima treba onemogućiti da jedan narod drugome bira predstavnike za institucije etničkog predstavljanja, kao što su domovi naroda ili Predsjedništvo BiH - izjavio je Čović. 

 

M.M.