Dvodnevni znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Hrvati Bosne i Hercegovine – nositelji europskih vrijednosti?" započeo je danas u Neumu. Skup je okupio pedesetak sveučilišnih profesora, aktera javnog života i kulturnih djelatnika koji će dati svoje viđenje budućnosti Bosne i Hercegovine i položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Organizator skupa je Ured hrvatskoga člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, a suorganizatori Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) u BiH, Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Sveučilište u Mostaru, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Splitu te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

-Hrvatski narod je nositelj svih europskih vrijednosti u BiH. Cilj ovog skupa je razgovarati o svim izazovima koji nam stoje na putu. Sveučilištu u Mostaru ima misiju i obvezu razvijati mlade ljude i raditi na dobrobiti društva u Bosni i Hercegovini. Sve nas ovdje veže ista želja, a to je da hrvatski narod u BiH živi ravnopravan s dva ostala naroda - poručila je rektorica Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Ljerka Ostojić.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta  Damir Boras istaknuo je kako veliki broj profesora u Zagrebu potječe iz Bosne i Hercegovine.

- BiH zajedno s Hrvatskom i ostalim državama mora biti u Europi. Ovaj skup prezentira činjenice kako su bh. Hrvati vezani za Europu, i da su tamo kulturno, znanstveno, te kroz gastarbajterski život - rekao je rektor Boras.

Predsjednik Rektorskog zbora i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović zahvalio se  hrvatskog članu Predsjedništva BiH dr. Dragana Čoviću što je uvidio važnost organizacije skupa.

-Hrvatska je kroz ulaganja u institucije, Sveučilišni kampus i SKB  Mostar pomogla Hrvatima u BiH. Sada treba pomoći mladima da pokrenu poslove i bave se visokim tehnologijama. Trebamo stvoriti uvjete da mladi i obrazovani kadrovi ostaju u BiH. Ovaj skup treba pridonijeti da se formira svijest i jedinstvo koje stvara i potiče, a ne koje razara i koči. Duhovno jedinstvo treba stvarati, da zajedno pridonosimo stvaranju novih ideja koje doprinose razvoju Hrvatske i BiH. Hrvati su najsvjetlija točka BiH - istaknuo je Anđelinović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović naglasio je kako je ravnopravnost Hrvata u BiH jedan od njezinih glavnih ciljeva u međunarodnoj politici.

-Odlukama Visokog predstavnika u BiH i Ustavnog suda ugrožena je ravnopravnost Hrvata u BiH. U Mostaru se ne provodi odluka Ustavnog suda, i u tom gradu 8 godina nema izbora. Nastavljena je majorizacija Hrvata  u FBiH. Hrvatska očekuje novi Izborni zakon u BiH koji će dovesti do jednakopravnosti Hrvata. Očekujemo novi Statut Grada Mostara i da budu održani demokratski izbori. Također, zahtijevamo od Međunarodne zajednice da djeluje na stabilnosti Bosne i Hercegovine i unutarnjim reformskim procesima - istaknula je predsjednica Hrvatske i dodala  kako je ravnopravnost Hrvata u BiH jedan od njezinih glavnih ciljeva u međunarodnoj politici.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako s pravom može reći da su Hrvati BiH nositelji europskih vrijednosti.

-Jedan od ciljeva ovog skupa je vrlo jasno definirati strateški put hrvatskog naroda u BiH. Aktualna politička kriza u BiH jasno govori o nefunkcionalnosti ustavnog uređenja. Mi, politički predstavnici Hrvata u BiH imamo prioritet biti predvodnici svekolike stabilnosti BiH i europskog puta. Europski put nema alternative, želimo da već ove godine imamo kandidatski status kada je u pitanju Europska unija - poručio je Čović.

 

M.J.