Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno je odbacio mogućnost da se teritorij Bosne i Hercegovine spoji na plinsku mrežu Hrvatske objašnjavajući to odlukom da se teritorij entiteta kojemu je na čelu veže isključivo na plinovode koji dopremaju plin iz Rusije.

U intervjuu koji je objavila srbijanska redakcija ruske provladine agencije Sputnjik čelnik srpskog entiteta u BiH  je potvrdio kako je tijekom boravka u Moskvi ovog tjedna s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom razgovarao o statusu rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, što je uključivalo i mogućnost opskrbe njezinih pogona prirodnim plinom kako bi se tijekom prerade sirove nafte smanjilo onečišćenje zraka koje ugrožava i Slavonski Brod.

-Lavrov mi je rekao da je o tome razgovarao s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović - izjavio je Dodik iznoseći optužbu kako se iza načelnog dogovora hrvatske predsjednice i ruskog šefa diplomacije da se problem riješi povezivanjem Bosanskog Broda s plinskom mrežom u Slavonskom Brodu "kriju hrvatske špekulacije".

>>

Ističe je kao bi u načelu bilo moguće da se do Bosanskog Broda "napravi jedna cijev", i to samo za potrebe rafinerije, no tvrdi kako Hrvatska zapravo želi da se na taj način ubaci na plinsko tržište u BiH. 

-To možda ima neke logike sa stajališta Hrvata, no za nas nema logike - rekao je Dodik objašnjavajući kako je za vlasti u Banjoj Luci jedina prihvatljiva opcija da grade stotine kilometara potpuno novog plinovoda prema Srbiji i vežu se za projekte poput Južnog toka koje planira graditi Rusija.

Iako je Južni tok blokiran zbog činjenice da je Rusija načinom na koji je planirala njegovu eksploataciju kršila pravila Europske unije, Dodik je uvjeren kako će se taj ili neki slični projekt u konačnici ipak realizirati, a u RS-u su odlučili čekati da se to jednog dana i dogodi.

Za razliku od vlade RS-a, vlada Federacije BiH prije je iskazala strateški interes za povezivanje s plinskom mrežom u Hrvatskoj, i to pravcem Slavonski Brod -Bosanski Brod - Zenica. Time bi se na najjeftiniji način osigurala opskrba plinom sjevernih i središnjih dijelova BiH, a istodobno bi se osigurala diverzifikacija izvora opskrbe, odnosno eliminirala ovisnost o ruskom plinu. 

Podsjetimo, vlada RS-a u tome je odbila sudjelovati  želeći se energetski vezati sa Srbijom i Rusijom.

 

M.M.