Zbog snimanja filma i serije o generalu Anti Gotovini, “General”, redatelja Antuna Vrdoljaka, u Bosni i Hercegovini na noge su digli svoju vojsku.No ne zbog ratne prijetnje, nego kako bi pomogli ovom projektu s obzirom na to da je filmski set “Generala” sada prebačen na područje Livna, a Hrvatska vojska, naravno, ne smije sa svojim naoružanjem prijeći na teritorij druge države, piše Jutarnji list.

Zato je u pomoć Vrdoljaku priskočila vojska BiH, zbog čega su se sada na noge digli srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH. Kako pišu srpski mediji, poput Blica, ogorčeni su i predstavnici udruženja srpskih žrtava i Boračke organizacije Republike Srpske. Navode da su ministrica obrane BiHMarina Pendeši načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiHAnto Jeleč“bez znanja zamjenika ministra obrane BiHBorisa Jerinićaodobrili korištenje opreme i resursa OS za snimanje afirmativnog filma o Anti Gotovini”.

- Bio sam protiv toga da se dozvoli posudba tenkova, topova i kamiona Oružanih snaga BiH za snimanje filma o Anti Gotovini. Ljudi iz Hrvatske, koji rade na snimanju tog filma, tražili su da im posudimo vojnu opremu i tehniku s oznakama HVO-a. Takvu molbu, bez mog odobrenja, jedino su im mogli odobriti ministrica obrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč - kaže Jerinić.

Drugi su pak daleko žešći, poput člana Skupštine Boračke organizacije RS-aMihajla Parađina, koji je taj potez prozvao skandalom jer se pomaže projekt koji veliča Antu Gotovinu, koji je za njega “bez obzira na oslobađajuću haašku presudu i dalje ratni zločinac”.

- Nas to ne zanima niti se ti komentari odražavaju na nas na bilo koji način. Radimo svoj posao - rekao je producent “Generala”Andrija Vrdoljak. U BiH bi se “General” trebao snimati do 5. ožujka.

 

M.M.