Četrdesetak pripadnika Treće pješačke pukovnije koja baštini tradicije vojske bosanskih Srba bilo je u nedjelju, u Banja Luci, postrojeno po nalogu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

Unatoč zabrani, Mladen Ivanić i predsjednik RS-a Milorad Dodik te drugi entitetski dužnosnici manjeg bh entiteta polaganjem vijenaca odali počast poginulima u proteklim ratovima. Nakon što je zapovjednik postrojbe Ivaniću predao prijavak njezini pripadnici povukli su se s banjalučkih ulica.

-Član Predsjedništva BiH ima pravo na počasnu postrojbu kada god on odluči - izjavio je nakon postrojavanja Ivanić i dodao da su vojnici bili obvezni izvršiti njegovu zapovijed.

Rekao da je unatoč upozorenjima s više strana svjesno doveo vojnike u situaciju koja im može ugroziti karijeru. 

-Sve radim vrlo svjesno jer želim pokazati da u ovoj zemlji i na obilježavanju ovakvih datuma nema pokušaja discipliniranja i ako itko treba snositi odgovornost, onda sam to ja - kazao je novinarima Ivanić.

Milorad Dodik, u razgovoru s novinarima, obrušio se na Nato savez.

-Što se tiče 'brljotine' koju je napravio savez NATO u vezi s prisustvom oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, odnosno uključujući se u unutarnja pitanja, (to) govori o tome da bismo trebali odbiti bilo kakav put k tom vojnom savezu, jer nam je jasno na koji bi način upravljali kada bi BiH bila pod njihovim zapovjedništvom - kazao je Dodik.

Optužio je NATO da postupa arogantno i predbacio mu sudjelovanje u zračnim napadima na postrojenja vojske bosanskih Srba tijekom rata u BiH.

-Mene ne zanimaju oružane snage (BiH). To su NATO-ove snage. Takvu aroganciju i miješanje u unutarnje stvari jedne vojne organizacije koja je bi trebala biti politička je do sada neviđeno -  rekao je Dodik.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane ranije je dalo suglasnost zato za to da dio orkestra oružanih snaga sudjeluje u Banjoj Luci u odavanju počasti poginulima i to u nedjelju s obzirom na to da ceremonije vezane uz obilježavanje 9. siječnja kao dana RS zapravo počinju u nedjelju.

Takvu odluku podupro je stožer NATO-a u Sarajevu uz objašnjenje da bi svako sudjelovanje vojnika na manifestacijama za 9. siječnja bilo kršenje zakona i ustava BiH što može voditi sankcijama uključujući otpust iz oružanih snaga.

U Banjoj Luci će tijekom dana Milorad Dodik u povodu dana RS dijeliti odličja, a zakazao je i svečanu sjednicu entitetskog senata kako bi se obilježio 9. siječnja, a što je Ustavni sud BiH još 2015. proglasio neustavnim praznikom.

Dan 9. siječnja vlasti u RS-u obilježavaju u znak sjećanja na taj datum iz 1992. godine kada  je dio srpskih zastupnika u skupštini tadašnje SR BiH jednostrano i protuzakonito proglasio "srpsku republiku BiH" u nastojanju da spriječi proglašenje neovisnosti BiH i da dijelove njezina teritorija zadrži u čvrstoj vezi s Beogradom što je, nakon ranije oružane pobune u Hrvatskoj, bio nastavak realizacije ideje o velikoj Srbiji.

Središnje svečanosti u povodu obilježavanja obljetnice tih zbivanja najavljene su za ponedjeljak uz paradu središtem Banja Luke i svečanu akademiju na kojoj se očekuje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Svi politički predstavnici Srba u BiH okupili su se oko platforme "obrane 9. siječnja", što se može tumačiti i kao svojevrsno homogeniziranje separatističkih snaga.

 

M.J.