Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako najnovija odluka Ministarstva obrane BiH o zabrani sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja 9. siječnja, Dana Republike Srpske, potvrđuje činjenicu da ovo nisu Oružane snage BiH, već NATO-a.

-Ako ovdje zapovjeda NATO, a da nismo članica NATO-a, onda to govori koliko se ignoriraju pravni propisi - rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Uvjeren je da će pripadnici Trećeg pješadijskog puka OS BiH biti 9. siječnja u Banja Luci i da im to nitko ne može zabraniti.

-Ministarstvo obrane BiH i nije vrhovni zapovjednik Oružanih snaga BiH, pa samim tim ne može ni zabraniti - istaknuo je.

 Ustvrdio je da se zabranama pokušava napraviti zajednička država.

-Pokvareno je, sa stajališa morala, da nam u danu kada slavimo Badnje večer i sutra, kada slavimo Božić, na takav način dolaze zabrane. Pokušavaju da od svega naprave neku zajedničku državu. To samo govori o tome da od toga nema ništa - zaključio je Dodik.

Podsjetimo, Ministarstvo obrane BiH donijelo je odluku da nitko iz Oružanih snaga BiH ne smije sudjelovati na proslavi Dana Republike Srpske, a takva odluka je donesena nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić uputio zahtjev da se prilikom njegovog pojavljivanja na proslavi Dana RS-a  angažira počasna postrojba Oružanih snaga BiH u kojoj je i vojni orkestar. Međutim, zahtjev je odbijen nakon pisma zapovjednice NATO stožera z Europu, brigadne generalice Giselle Wilz , koja je navela da bilo kakvo sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga BiH u programu obilježavanja Dana Republike Srpske predstavlja kršenje Zakona o obrani.

Zbog rečenog, ministrica obrane Marina Pendeš (HDZ BiH) našla se na udaru Sarajeva i Banja Luke. Nakon najnovijih rasprava na ovu temu sve veći broj analitičara otvoreno upozorava kako bi prijepori oko 9. siječnja mogli dovesti i do raspada OS BiH.

 

M.J.