Prvi posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini vijest je koja se u srijedu našla na naslovnicama gotovo svih lokalnih dnevnih listova, koji su njezine poruke ocijenili ohrabrujućima.

U opširnim izvješćima navode se poruke potpore suverenitetu i neovisnosti BiH kao i njezinu putu ka europskim i euroatlantskim integracijama.

“Prijateljska podrška”, naslov je na prvoj stranici sarajevskog “Dnevnog avaza” koji u naslovu opširnog teksta citira izjavu predsjednice Grabar-Kitarović da će Hrvatska pomoći BiH na putu ka Europskoj uniji i NATO-u.

Posjet i poruke hrvatske predsjednice zaslužili su gotovo cijelu prvu stranicu “Oslobođenja” koje u naslovu citira riječi Grabar-Kitarović da će Hrvatska držati pozornost na BiH. List ističe i njenu poruku da je na legitimnim hrvatskim predstavnicima u tijelima vlasti BiH da o položaju Hrvata i unutarnjem ustroju zemlje postignu dogovor s predstavnicima drugih naroda koji tamo žive.

Oslobođenje kritizira Karamarka

U posebnom komentaru povodom posjeta hrvatske predsjednice “Oslobođenje” ocjenjuje kako bi poruke potpore i prijateljstva što ih je ona prenijela trebale doprinijeti stabiliziranju stanja u BiH te kako je to sada nova faza u usporedbi s "kontroverzama što su ih potaknule neke izjave tijekom predizborne kampanje".

Na udaru Oslobođenja našao se predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko zbog potpore federalizaciji BiH.

“Poslije kontroverznih izjava o trećem entitetu datih tijekom kampanje a posebno nakon što je predsjednik HDZ-a Karamarko, njen dojučerašnji stranački šef kojemu je formalno morala vratiti člansku iskaznicu, podržao deklaraciju Hrvatskog narodnog sabora (HNS) usvojenu u subotu u Mostaru i kojom se predlaže federalizacija BiH, raduje poruka Grabar-Kitarović da će se o unutarnjem ustrojstvu BiH i pitanjima funkcioniranja vlasti dogovarati legitimni predstavnici triju naroda u BiH”, navodi komentator “Oslobođenja” uz zaključak kako to “isključuje miješanje u unutarnje poslove BiH kakvo pokazuje Karamarko”.

 

M.J.