Izborom predsjednika, Predsjedništva i Suda časti, te usvjanjem Deklaracije kojom se zagovara „simetrična federalizacija BiH u odnosu na tri konstitutivna naroda, u Mostaru je u subotu navečer okončana šesta, kostiturajuća sjednice Hrvatskog Narodnaog Sbora BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

  U radu Sabora sudjelovalo je 428 sabornika iz 12 političkih stranaka, odnosno 14 političkih subjekta,čime je Sabor okupio sve hrvatske političke stranke koje imaju svoje vijećnike u općinskim vijećima i(li) zastupnike u skupštinama županija, entiteta i parlamenta BiH.

Za predsjednika HNS BiH ponovo je jednoglasno izabran dosadašnji predsjednika Dragan Čović dok će Predsjedništvo činiti 28 članova, od kojih su polovica predstavnici političkih subjekata, koji imaju vijećnike ili zastupnike koji su danas nazočili konstituiranju Sabora. Drugu polovicu članova Predsjedništva HNS BiH izravno su birali sabornici.

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović obrazlažući izmjene načina izbora Predsjedništva Sabora kazao je kako se željela izbijeći dosadašnja situacija u kojoj je zbog statutarnih odredbi o načinu odlučivanja konsenzusom jedan pojedinac u Predsjedništvu mogao blokirati odluku cijelog Predsjedništva zbog osobnih interesa.

-To se u nekoliko navrata i događalo zbog čega Predsjedništvo HNS BiH nije moglo donijeti odluku o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima, zbog čega su Hrvati izgubili načelničke pozicije prijerice u Vitezu i Odžaku, kazao je Čović.

Izmjene Ustava i izbornog zakonodavstva

Osim ustavnog i administrativno- teritoriojalnog preuređenja BiH Deklaracijom HNS Bih se zagovara i „odlučna borba legitimnih predstavnika Hrvata“, svim demokratskim sredstvima za pravo na “našu domovinu BiH“.

Također, se zahtijeva izmijena izbornog zakonodavstva kako bi se omogućilo da drugi narodi Hrvatima biraju člana Predsedništva BiH. Traži se i izmjena načina odlučivanja o izboru čelnika Federacije, za čiji bi izbor uz većinu u Domu naroda bila potrebna i nadpolovična većina u svakom od nacionalnih klubova, te da je za odluke Vlade F BiH potrebna uz potporu većine i podrška najmanje jedne trećine ministara iz svakog konstitutivnog naroda.

Deklaracijom se traži i provedba odluke Ustavnog suda za Mostar u kojem trebaju važiti ista izborna pravila kao i u svim drugim jedinicama lokalne samuprave.

Deklaracija zagovara i demokrafsku obnovu, te gospodarske i scojalne reforme kako bi se zaustavio odlazak mladih ljudi. Također, traži se i uspostava kanala na javnom rtv servisu na hrvatskom jeziku. Ističe se i orijentacija prema euroatlanskim integracijama za koje se navodi da nemaju alternativu.

Također je usvojena i posebna izjava o zaštiti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.

Novi- stari predsjednik HNS i HDZ BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare održanoj po završetku zasjedanja Hrvatskog Narodnog Sabora izrazio je nadu kako će sljedeće godine doći do razgovora o ustavnom preuređenju BiH. Kazao je da su četiri federalne jedinice samo jedna od opcija, a da formulacija o „simetričnoj federaciji u odnosu na tri konstitutivna naroada“ ostavlja dovoljno prostora da se usvoje i drugačija riješenja, kojima bi se osigurala jednakopravnost Hrvata u odnosu na druga dva naroda.

Pitanje dogovora iz 2006.

Odgovarajući na novinarska pitanja o sutrašnjim pregovorima s predstavnicima SDA i DF-a o raspodijeli resora u Vladi F BiH izrazio je nadu da će dogovor biti postignut, ali je ponovio da HDZ neće odustati od zahtijeva za 6 ministarskih pozicija.

-To je trećina, to smo imali i 2006., kada je HDZ uz pet hrvatskih pozicija, predložio i kandidata za srpsku ministarsku poziciju. Na prvom sastanku s našim bošnjačkim partnerom dogovoreno je da HDZ, odnosno kalicija HNS-a, ima 6 mjesta u Vladi Federacije, i mi se držimo tog dogovora, kazao je Čović.

Dodao je kako HDZ više nema obvezu prema SNSD-u da njihov kadar bude u Vladi Federacije, jer „nas je SNSD oslobodio te obveze“, ali to ne znači da „mi odustajemo od šest pozicija“.

-Rekao sam našim partnerima, ako ne prihvaćate da HDZ popuni jednu od tri srpske ministarske pozicije, evo neka ta šesta bude bošnjačka pozicija, nemamo ništa protiv, kazao je Čović.

Ponovio je kako je sutra zadnje šansa za dogovor te da će se, ako se sutra dogovor ne postigne, morati tražiti drugi partneri, ali je odbio reći tko bi mogli biti ti drugi partneri za formiranje vlasti.

-Evo, da ne govorimo hipotetički, ja sutra idem u Sarajevu s uvjerenjem da ćemo, ipak, postići dogovor, kazao je Čović.

 

M.J.