Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) zatražilo je od žalbenog vijeća Haškog suda da poveća kazne četvorici bivših čelnika Herceg-Bosne Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku i Milovanu Petkoviću na 40 godina zatvora, objavio je u srijedu ICTY.


Tužitelji i obrane šestorice bosanskohercegovačkih Hrvata 12. su siječnja podnijele žalbe na prvostupanjsku presudu kojom su u svibnju 2013. osuđeni na kazne od 10 do 25 godina zatvora.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Sadržaj žalbe tužiteljstva djelomično je tajan ali je objavljeno da su se tužitelji žalili po četiri osnova i slijedom toga tražili povećanje kazni u drugostupanjskom postupku.

Pravomoćna presuda u ovom predmetu, prema planu rada Haškog suda očekuje se tek u lipnju 2017.

M.M.