U organizaciji Hrvatske kulturne zajednice "Troplet" i Hrvatskog foruma "Dobro je ipak moguće" sinoć  je u prepunoj Galeriji "Kraljica Katarina Kosača" u Mostaru održana javna tribina "Haški tribunal protiv generala Ante Gotovine i Mladena Markača" na kojoj je Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovina iznio ocjenu kako "Haaški tribunal tijekom svog dosadašnjeg rada utvrdio povijesne činjenice koje nitko više ne može osporiti“.

Na samom početku predavanja Mišetić je analizirao dva međusobno suprotstavljena gledišta na karakter Domovinskog rata.

-Prema našim gledištima, Domovinski rat je prouzročen Velikosrpskom agresijom dok su Srbi u početnoj fazi rat definirali kao jugoslavenski građanski rat, da bi u narednoj fazi to preimenovali u građanske ratove u Hrvatskoj i BiH, kazao je Mišetić istaknuvši kako se upravo oko ta dva koncepta vodila višegodišnja rasprava pred Haaškim sudom koja je nakon završetka procesa hrvatskim generalima dala odgovor na pitanje o karakteru rata.

"Haški sud je kroz presude utvrdio da je na srpskoj strani  postojao udruženi zločinački pothvat čiji je temeljni cilj bilo stvaranja Velike Srbije I to etničkim čišćenjem putem zločinačke politike.  Istodobno, sud je utvrdio da na hrvatskoj strani zločinačkog poduhvata nije bilo. Istina, bilo je pojedinačnih zločina ali nije bilo zločinačke politike etničkog čišćenja. To su povijesne činjenice koje moraju prihvatiti neki krugovi u Republici Hrvatskoj ali i država Srbija i postupiti sukladno utvrđenim činjenicama“, kazao je Mišetić istaknuvši kako očekuje da određeni krugovi u Republici Hrvatskoj prestanu neistinama i proizvoljnim tumačenjima potkopavati utvrđene činjenice ali i da Srbija utvrđene činjenice uvede u svoj sustav obrazovanja koji je trenutačno utemeljen na mitovima, vrlo opasnim po budućnost hrvatsko-srpskih odnosa.

Pomirenje se ne može graditi na mitovima i lažima

-Pomirenje se mora graditi na istini a ne na mitovima i lažima, kazao je Mišetić, istaknuvši također kako i u Republici Hrvatskoj, na žalost, postoje krugovi koji ni nakon pravomoćne presude Haškog suda ne prihvaćaju službenu ocjenu Domovinskog rata.

-Neprihvatljivo je da određene visokopozicionirane javne osobe i dalje daju izjave temeljene na konstrukcijama Save Štrbca koje je Haški sud proglasio neistinitim, naglasio je Mišetić.

Govoreći o vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, ocijenivši je "najspornijim dijelom spornog rata", Mišetić je podsjetio kako se iz izjava određenih međunarodnih krugova, izrečenih još u kolovozu 1995., moglo zaključiti kako će biti sporenja oko definiranja tog dijela naše povijesti. Analizirajući kasnija događanja podsjetio je na kronologiju događanja oko optužnice protiv generala Ante Gotovine.

>>Luka Mišetić: Haag je presudio velikosrpskoj politici i vojnom vrhu JNA

-Prva optužnica protiv generala Gotovine podignuta je 2001. i u njoj se nije spominjalo plansko iseljavanje Srba. Tek u dopunama te optužnice 2004. i 2006. u optužnicu su ušli dijelovi koji su trebali pomoći u krivotvorenju karaktera Domovinskog rata, kazao je Mišetić, naglasivši kako je zahvaljujući tim dopunama optužnica protiv generala Gotovine postala ključna u dokazivanju karaktera Domovinskog rata.

Većina navoda iz optužnice pobijena u prvostupanjskoj presudi

Uspoređujući navode prvostupanjsku i drugostupanjsku presude generalu Gotovini, Mišetić je naglasio kako među obrazloženjima tih dviju presuda zapravo i nema velike razlike osim u djelu koji govori o tzv. prekomjernom granatiranju.

-Većina navoda iz optužnice, osim onih o navodnom prekomjernom granatiranju četiri grada, što je trebalo poslužiti kao ključna teza u pokušaju dokazivanja tzv. zločinačkog podhvata, pali su još u prvostupanjskoj presudi. Kad je Žalbeno vijeće donijelo odluku o rušenju teze o navodnom prekomjernom granatiranju automatizmom je pao i "zločinački podhvat, čime je slučaj bio završen, kazao je Mišetić, dodatno pojasnivši igrice s tzv. topničkim dnevnicima.

Govoreći pak o pokušajima krivotvorenja činjenica Mišetić je kao primjer naveo da je Hrvatski helsinški odbor koji je 1999. Haškom sudu dostavio lažne podatke o 600 Srba navodno ubijenih za vrijeme Oluje, a Haag je uspio dokazati smrt 44 osobe.

"HHO nas je počastio navedene godine i brojkom od 22.000 spaljenih srpskih kuća, što je notorna laž, jer je to ukupni broj kuća na tom terenu i što bi značilo, da je sve uništeno" pojasnio je Luka Mišetić.

>>Luka Mišetić za HRsvijet: Ovo je pobjeda onih koji su Hrvatsku državu stvarali i branili

Uz neslavnu ulogu HHO-a, govorio je i o svjedočenju bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u nekim drugim predmetima, koji je u svom svjedočenju prozivao i predsjednika Tuđmana, tvrdeći kako je upravo on izazivao Srbe, ističući navodni Tuđmanov plan o smanjenju broja Srba na 3 posto a što je imalo određene implikacije i na predmet generala Gotovine.

"Te je navode Haaški sud pobio već u prvostupanjskoj osuđujućoj presudi, odbacivši zločinački poduhvat kao činjenicu, odbacivši politiku spaljene zemlje kao politiku Hrvatske vlade“, naveo je Mišetić.

Predmet Darija Kordića se može preispitati

Na upit hoće li će presuda Gotovini i Markaču utjecati na slučaj „Prlić i ostali“ , Mišetić je kazao kako će imati određen utjecaj, ali ne u prvostupanjskoj presudi koja se još piše.

„To je ogromni predmet. Vjerujem da će oni izboriti pravdu. Moramo imati na umu da, kako god završi prvostupanjski postupak, postoji i druga runda. No, kao što je i general Gotovina upozorio, u hrvatskoj javnosti se ne obraća dovoljno pozornost na njihov slučaj”, upozorio je Mišetić.

Dodao je kaki kako bi oslobađanje „šestorke“ za Republiku Hrvatsku i Hrvate u BiH značilo isto kao što je oslobađanje Gotovine za Hrvatsku.

''Značilo bi skidanje jedne ljage o karakteru proteklog rata i jedno olakšanje za Hrvate u BiH, ali i za Hrvatsku. Eventualna osuda bila bi neugodna za Hrvatsku, imala bi političke, pravne, diplomatske posljedice i za Hrvate u BiH, i za Hrvatsku“, kazao je Mišetić

Na upit što misli o bivšoj haškoj tužiteljici Carli del Ponti, kazao je kako ona nije bila ničiji eksponent, ali da je bila „katastrofa od tužiteljice“.

"Kada nemate racionalnu osobu na mjestu tužiteljice onda se događa da su protiv ukupno devet osoba izrečene oslobađajuće presude , a oni su proveli 40 godina u pritvoru i nijednu lipu neće dobiti kao odštetu za zlodjela Carle del Ponte“, kazao je Mišetić koji je za taj odgovor nagrađen dugotrajnim pljeskom nazočnih.

Odgovarajući na upit o slučaju Darija Kordića koji je zbog konstrukcija o dvostrukoj crti zapovijedanja u zatvoru boravi od rujna 1997. a da mu tijekom procesa nije dokazano tko mu je u toj navodno paralelnoj crti zapovjedanja bio nadređeni a tko podređeni, Mišetić je kazao kako bi se on vrlo rado uključio u taj predmet te vidio postoje li kakve mogućnosti za obnovom Kordićevog slučaja.

-Ukoliko gospodin Kordić to želi, cijeli predmet bi se mogao preispitati, zaključio je Mišetić.

 

I.Z.