Na konferenciji su za novinare 9. veljače u kineskoj pokrajini Wuhan inspektori Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) iznijeli zaključke svoje jednomjesečne istrage o podrijetlu korona-virusa. Na istoj su inspektori WHO-a odbacili „kontroverznu“ teoriju prema kojoj je korona virus slučajno procurio iz laboratorija i sugerirali da je SARS-CoV-2 najvjerojatnije sa životinje prešao na čovjeka, što je ustaljeno obrazloženje mainstream krugova.

Međutim, ponudili su i dvije hipoteze koje uredno promiču kineska vlada i kineski mediji: da je virus, odnosno njegov najbliži predak („most recent ancestor“) mogao prijeći na čovjeka sa životinje čije je stanište izvan Kine (!) te da je, nakon što se već dulje vrijeme prenosio od čovjeka na čovjeka, Kinom proširio putem smrznutih divljih životinja i smrznute uvozne hrane. Glavni je zaključak WHO-ovih inspektora da bi istragu o porijeklu korona virusa trebalo proširiti izvan Kine, odnosno na područje jugoistočne Azije.

            Nastavak je ovo očite, izvrsne suradnje između komunističke Kine i WHO-a. Podsjetimo, Svjetska zdravstvena organizacija je mjesecima žestoko kritizirana zbog odnosa prema pandemiji, a napose zbog zataškavanja podataka pod kineskim pritiskom, što je dovelo do toga da je američka administracija pod Trumpom prestala financirati WHO te najavila istupanje iz iste.

            Istovremeno, dok se pospješuje izmještanje porijekla virusa, a time i kineske (financijske) odgovornosti, na Zapad stiže nešto novo – britanska varijanta ili soj korona-virusa, koji je prema britanskim vlastima „vjerojatno smrtonosniji i virulentniji“, piše NY Times. Tjedan dana unatrag, većina je medija sramežljivo spomenula južnoafrički soj covida; BBC je, primjerice, naveo da je Pfizerovo cjepivo „djelotvorno, ali manje učinkovito“ („vaccination appeared to work, but was slightly less effective“) što je logička besmislica.

            U načelu, virusne mutacije ne bi smjele utjecati na djelotvornost, odnosno učinkovitost cjepiva, no s obzirom kako je krenulo dirigirano medijsko izvještavanje, sve je moguće, pogotovo uzme li se u obzir da je većina vlada, uključiv hrvatsku, po uzoru na NR Kinu dalo naputak medijima kako će izvještavati o pandemiji.

            Administracija Donalda Trumpa je od saznanja da je covid-19 potekao iz Wuhana, isti nazivala kineskim virusom. Jedna od prvih odluka novoizabranoga američkog predsjednika Bidena jest zabrana korištenja imena prema geografskom porijeklu kao što je „kineski virus“ ili „wuhanski virus“ jer se radi, naravno, o rasizmu. Ni na koji se način ne smije Kinu dovoditi u korelaciju s porijeklom virusa, pobjegao on sa šišmiša na tržnici ili laboratorija.

            Međutim, nije rasizam ako se radi o sojevima, kao što je južnoafrički ili britanski soj covid-19. Uskoro ćemo imati vjerojatno i francuski soj, američki, njemački pa i ruske sojeve korona-virusa. I dok se varijante, sojevi i podvrste korona virusa imenuju prema geografskom porijeklu, pomalo će se zaboraviti odakle je sve to krenulo. Istraga WHO-a, tko zna, možda pokaže da je korona-virus potekao iz „odmetnutog“ Tibeta ili Tajvana, tih „vjekovnih kineskih pokrajina“...

            Prema svemu sudeći, tobožnje rivalstvo između NR Kine i Sjedinjenih Bidenovih Država nije iskreno, ne samo zbog svega dosad navedenoga. Prema pisanju Financial Timesa, među prvih 20 kompanija koje su najviše prosperirale otkako je započela pandemija, 13 ima sjedište u SAD-u, a 5 u Kini. Važno je također istaknuti da ovih 13 američkih kompanija većinu proizvodnih pogona ima upravo u – Kini.

            Trebalo je izbaciti uljeza, posljednju prepreku suradnji između kineske komunističke partije i tehnoloških divova iz Silicijske doline – Donalda Trumpa. Ljudi griješe kad misle da velike države i dalje kroje svjetsku politiku; financijska je, a time i de facto moć u rukama velikih korporacija i komunističke partije Kine kao političko-ekonomskog specifikuma.

            Sad kad Trumpa više nema, Big Tech i KPK mogu ruku pod ruku kao stara druga dva: put' jednoumlja, cenzure i totalitarnog globalizma, put' u Davosu toliko hvaljenog, novog normalnog i velikog reseta. Ponašanje WHO-a je samo posljednji dokaz tomu.

           

M.M.