Christian Schmidt sve se glasnije spominje kao mogući novi visoki predstavnik, što je jučer potvrdio i sam Valentin Inzko.

Rođen je 1957. godine. Njemački je političar iz CDU-ove sestrinske stranke iz Bavarske – Kršćanske socijalne unije (CSU).

Po zanimanju je pravnik, a od 1990. godine je član Bundestaga.

Obavljao je mnogobrojne stranačke, parlamentarne i državne dužnosti.

Trenutno je potpredsjednik CSU i time igra važnu stranačku ulogu u vanjskim poslovima, naročito u odnosu prema EPP-u.

Poznat je po tome što gaji posebno dobre odnose s Izraelom, Hrvatskom, Austrijom, Ujedinjenim Kraljevstvom i SAD-om.

U vrijeme dok je bio državni parlamentarni tajnik u Ministarstvu obrane postao je prepoznatljiv po svom zagovaranju NATO članstva Hrvatske.

Od 2014. do 2018. bio je savezni ministar za poljoprivredu.

U studenome 2017. godine na zasjedanju Vijeća EU dao je suglasnost za petogodišnje produženje korištenja kontroverznog herbicida glosofata, iako je s ministricom za okoliš, s kojom dijeli nadležnost, prethodno dogovorio da bude suzdržan tijekom glasanja.

To je izazvalo ogromnu medijsku pažnju i mnogi su tražili njegovu ostavku.

S obzirom na to da su u tom trenutku trajali koalicijski pregovori nakon izbora u rujnu 2017. godine, pritisak na Merkel je bio ogroman da ga otpusti, ali se situacija završila tako da Schmidt nije dobio ponudu da ostane u vladi nakon što je nova vlada pod Merkel uspostavljena 2018. godine.

Od tada je Schmidt član Bundestaga i osoba zadužena za vanjsku politiku CSU-a.

S Bosnom i Hercegovinom ima tri veze, od kojih je jedna, sasvim sigurno, preko njegovih dobrih odnosa s Hrvatskom i CSU sestrinskom strankom HDZ.

Druga veza mu je iz ljeta 2016. godine kada je u BiH, kao savezni ministar poljoprivrede, stigao nakon razgovora između Predsjedništva BiH (Čović, Izetbegović, Ivanić) i kancelarke Merkel, koji su je molili da im pomogne oko tadašnjeg suprotstavljanja Vlade Republike Srpske vezano za adaptaciju SSP između BiH i EU, a koji je bio uvjet za predaju Zahtjeva za članstvo u EU.

Tadašnja Vlada RS tvrdila je da će adaptacija SSP-a nanijeti štetu poljoprivredi BiH, a članovi Vijeća ministara BiH i Predsjedništva BiH iz RS su odbijali glasati za bez suglasnosti Vlade RS. Savezni ministar Schmidt u BiH je stigao i nakon razgovora s tadašnjim predsjednikom RS i premijerkom, Dodik i Cvijanović, Vlada RS dala je svoju suglasnost.

Treća Schmidtova poznata veza s BiH je njegov dolazak u BiH u studenom 2019. godine kada je predvodio delegaciju poslanu od strane kancelarke Merkel, u kojoj je bio i bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling, koji je i inicirao dolazak delegacije, a vezano za pokušaj da se vidi kako Njemačka može pomoći BiH oko migrantske krize. Jedan od uvjeta izaslanstva bilo je i razmještanje migranata širom BiH.

M.M.