Zastupnici u Europskoj uniji usvojili su amandman kojim Europsko vijeće poziva na uvođenje sankcija Turskoj, nakon što su jednoglasno izglasali osudu njezina nedavnog "jednostranog i ilegalnog" ponašanja na Cipru i okolnim teritorijalnim vodama.

Izmjenu je podnijela Europska pučka stranka, skupina desnog centra koju predvodi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, i poziva EU da "zadrži jedinstveni stav prema jednostranim i nezakonitim radnjama Turske" izričući stroge sankcije protiv zemlje.

Odluka dolazi nakon pokušaja Turske da ponovno otvori Varoš, odmaralište na plaži koje je napušteno na Cipru nakon turske invazije 1974. godine. Ankara tvrdi da je sjeverni Cipar njezin teritorij, dok je međunarodno priznat kao ciparska zemlja koja je ilegalno okupirana.

Političari iz cijele Europske unije, predvođeni Ciprom, Francuskom i Grčkom, forsirali su Parlament EU da realizira prijetnju, izrečenu još u listopadu, kako bi sankcionirao Ankaru za svoje postupke.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian ustvrdio je da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zanemario upozorenja koja su mu čelnici EU dali prošlog mjeseca da odustane od spora oko istraživanja plina u Sredozemlju.

Priroda sankcija nije navedena, a tursko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je EU jer je u više navrata razgovarao o tom pitanju. Vjeruje se da bi sankcije, koje je pripremila Francuska, bile usmjerene na tursko gospodarstvo, što bi moglo pogoditi bankarstvo, energetiku i brodarstvo.

Francuska i Turska sukobile su se posljednjih tjedana oko sukoba oko Nagorno-Karabaha, a Pariz tvrdi da Ankara rasplamsava napetosti u regiji. Turska je na to odgovorila optuživši Francusku da je pristrana i provokativna donošenjem rezolucije kojom se poziva na priznavanje republike Nagorno-Karabah kao neovisne zemlje.

U međuvremenu se Ankara također ljuti na Pariz zbog navodnog maltretiranja muslimana, jer se Francuska pokušava boriti protiv ekstremista nakon brojnih terorističkih napada na njezinom teritoriju. Erdogan je pozvao na bojkot francuske robe zbog tog pitanja.

M.M.