Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je nazvao "izdajom" odluku nekoliko arapskih zemalja koje su podržale novi "bliskoistočni mirovni plan" američkog predsjednika Donalda Trumpa.

- Neke arapske zemlje koje podržavaju plan počinile su izdaju Jeruzalema i svog naroda i, što je važnije, izdaju humanosti - rekao je Erdogan vodstvu svoje stranke u Ankari.

Erdogan, koji ne skriva netrpeljivost prema Izraelu a zalaže se za prava Palestinaca, kao “negativne primjere”, izdvojio je Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein i Oman.

- Saudijska Arabijo, prvenstveno zašto šutiš? Kada ćeš prekinuti svoju šutnju? Kad pogledate Oman, Bahrein i Abu Dabi - isto je. Sram vas bilo! Sram vas bilo! Kako će te ruke koje su aplaudirale (planu) položiti račune za taj izdajnički korak - rekao je Erdogan.

Podsjetimo, američki predsjednik je u utorak predstavio detalje dugoočekivanog plana čiji je cilj rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba, rekavši da će Jeruzalem ostati "nepodijeljeni glavni grad Izraela".

Jeruzalem je ionako jedan od dodatnih izvora napetosti između Turske i SAD koje su ga 2017. godine priznale glavnim gradom Izraela i tamo premjestile svoje veleposlanstvo.

Na osnovu Trumpovog plana, Izraelu bi se dala uprava na 30 posto okupirane Zapadne obale, a Palestincima bi se postavili uvjeti ocijenjeni kao teški, uključujući razoružavanje, priznavanje Izraela kao židovske države i nastavak sveobuhvatne izraelske sigurnosne kontrole nad Zapadnom obalom.

Palestinska uprava je taj plan u potpunosti odbacila, dok je nekoliko arapskih zemlja reklo da bi to trebalo da bude osnova za pregovore.

- Mi nikada nećemo priznati ni prihvatiti taj plan koji u potpunosti prisvaja Jeruzalem. Jeruzalem ne može biti ostavljen u krvavim kandžama Izraela - rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je Trumpov plan nazvao "sramotnim" i upozorio podražavatelje plana da će biti odgovorni za "ozbiljne posljedice" svakog koraka koji ohrabruje Izrael, označivši ga iznova "terorističkom" državom.

 

M.M.