Donald Tusk zamijenio je Francuza Josepha Daula na čelu Europske pučke stranke (EPP). Odlučilo je tako više od 2000 sudionika iz 40 zemalja koji u zagrebačkoj Areni sudjeluju na dvodnevnom 24. izbornom kongresu Europske pučke stranke (EPP).

S 491 glas ZA i 37 glasova PROTIV, Poljak Donald Tusk postao je prvim predsjednikom EPP-a iz tzv. "nove Europe".

Tusk (62) bio je jedini kandidat za novog čelnika krovne europske stranke desnog centra i najjače skupine u Europskom parlamentu. Krajem studenoga istječe mu mandat predsjednika Europskog vijeća na koji je izabran 2014. i 2017.

- Bolje biti predsjednik EPP-a nego bivši predsjednik Europskog vijeća, rekao je u šali Tusk nakon objave rezultata. On je ranije u srijedu izjavio da mu je dosta biti prvi europski birokrat i da kreće u borbu za birače protiv populista.

Dosadašnji predsjednik Europske pučke stranke, Francuz Joseph Daul održao je oproštajni govor u kojem se zahvalio nazočnima na suradnji. Pozdravljen je gromoglasnim pljeskom.

Europskim se pučanima obratila se i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Čestitala je EPP-u i HDZ-u na organizaciji kongresa. Osvrnula se na ravnopravnost spolova u Europskoj komisiji i istaknula da je ona prva žena predsjednica Hrvatske, te da vjeruje da će to biti i u drugom mandatu. Naglasila je da ne smijemo zaboraviti na susjede koji su ključni za stabilnost i sigurnost EU.

- Kada govorimo o integraciji EU govorimo o konsolidaciji i jačanju Europe. Ta konsolidacija je naš zajednički interes, rekla je. EPP-u je poželjela mnogo uspjeha u svim izazovima s kojima će se susresti.

Skupu se obratila buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen koja je zahvalila predsjedniku EPP-a Josephu Daulu, a uskoro novom predsjedniku Donaldu Tusku poručila je da je uzor jer najbolje zna kako je to boriti se očuvati timski duh u teškim vremenima.

- Nema sumnje što je to europski način života. Nikada nećemo dopustiti nacionalistima i populistima, koji žele izazvati podjele i uništiti EU, da nam uzmu naš europski načina života. Naša se Unija temelji na poštivanju ljudskog dostojanstva, slobodi, demokraciji i jednakosti. Uvijek ćemo braniti naš europski način života, rekla je.

Pozdravila je Kolindu Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića, dodavši kako zna da njihovo srce kuca za Europu.

- Upravo ste vi Andrej zaslužni što je Hrvatska pred odlukom o ulasku u Schengenski prostor. Naši roditelji su nam predali prosperitetnu Europu, na nama je da našoj djeci predamo jaku Europu. U tom duhu želim voditi novi sastav Europske komisije, poručila je von der Layen.

Skupu u zagrebačkoj Areni obratila se i njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je zahvalila trenutnom predsjedniku EPP-a Josephu Daulu te Manfredu Webru za sve što su do sada učinili.

- Imali smo teške godine za EPP; to su bile godine u kojima smo morali izdržati pritisak populizma, to smo uspjeli, za to je trebala snaga i vi ste to uspjeli, rekla je. "Europski parlament treba jasan put jer ono što se dogodilo prije nekoliko godina ne bismo mogli zamisliti. Treba gledati na dobrobit Europe".

- Pao je Berlinski zid, to se ne bi dogodilo da se svi nismo zalagali. Svi smo ujedinjeni, tko bi ga zamisliti i sanjati o tome prije 30 godina. Bilo je tada vrijeme hrabrih ljudi, i zato želim reći nešto u ime Njemačke. Činjenica da je hrvatska članica, povezana je sa željom za ujedinjenom Europom. Oni to moraju čuti iz Zagreba. Želimo graditi mostove u Europi, to je uloga EPP-a i zato Ursula i njena Komisija će nas predvoditi na tom putu, poručila je njemačka kancelarka.

Skup je u srijedu ujutro otvorio predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković. Rekao je među ostalim da je HDZ prije 30 godina poveo hrvatski narod, na čelu s Franjom Tuđmanom, prema slobodi, demokraciji, suverenosti i samostalno.

- Hrvatske vlade pod vodstvom HDZ-om izborile su međunarodno priznanje, osigurale su obrane i oslobođenje okupiranih područja. HDZ je imao ključnu ulogu u ostvarivanju članstva Hrvatske u NATO-u i EU-u, kazao je među ostalim predsjednik HDZ-a i premijer Plenković.

Predsjednik EPP-a Josephu Daulu kazao je da je uvijek bio prijatelj Hrvatske na putu prema Europi. Naglasio je da EPP ostavlja na dobrim temeljima.

 

M.M.