Suradnja između Europe i Kine na smanjenju emisija plinova odgovornih za klimatsko zagrijavanje bit će "presudna", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, nakon što je Trumpova administracija podnijela formalan zahtjev za povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi.

Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promjena, dio šire strategije Donalda Trumpa da smanji pretjeranu regulaciju u američkoj industriji.

To se međutim zbiva u vrijeme kad mnogi znanstvenici i svjetske vlade zahtijevaju hitnu akciju da se izbjegne katastrofalni utjecaj na globalno zagrijavanje.

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će "aktualizirati" svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali "svoje najveće moguće ambicije".

Klimatski sporazum sklopljen 2015. u Parizu potiče zemlje da daju snažnija obećanja ako su to u stanju učiniti.

"Želimo li biti u skladu s Pariškim sporazumom, sljedeće godine morat ćemo povećati svoje obveze da smanjimo emisije, i moramo potvrditi nove obveze za 2030. i 2050.", rekao je.

"Suradnja između Kine i Europske unije u tom poštivanju je presudna. Sljedeće godine, moramo u skladu s programom poboljšanja, kolektivno preuzeti zadaću", istaknuo je.

U obraćanju novinarima prije toga, ured francuskog predsjednika službeno je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Macron i Xi potvrditi svoju predanost Pariškom sporazumu.

"Žalimo zbog toga i to čini francusko-kinesko partnerstvo u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti još potrebnijim", rekao je dužnosnik želeći ostati anoniman te dodao da "dogovor koji će biti sutra potpisan uključuje i poglavlje o neopozivosti Pariškog sporazuma", prenosi Hina.

 

M.M.