Deset mjeseci nakon uhićenja bivšeg američkog marinca pod optužbom za špijunažu u Moskvi, Paul Whelan tvrdi da je on više poput bedastog Mr. Beana nego špijuna Jamesa Bonda. Sud mu je, unatoč njegovim usporedbama, produljio pritvor do 29. prosinca.

Rusi tvrde da su ga uhvatili s nepobitnim dokazima - državnim tajnama u elektronskom obliku. Paul Whelan, inače redovni posjetitelj Rusije gdje je tijekom godina stekao brojne prijatelje, kako tvrdi, pritvoren je u prosincu. Ispričao je da se spremao za prijateljevo vjenčanje kad mu se na vratima neočekivano pojavio stari prijatelj. Nekoliko trenutaka kasnije upala je sigurnosna služba i uhitila ga zbog primanja informacija koje se smatraju državnom tajnom, piše BBC, prenosi Jutarnji list.

Whelan kaže da mu je USB stick s dokumentima, koji su pronašli, podmetnuo taj prijatelj - inače član ruske obavještajne službe FSB. Vjeruje da ga je ovaj izdao. Njegovi odvjetnici, koji iščitavaju nekoliko tisuća stranica spisa slučaja, uključujući i snimke nadzorne kamere, kažu da još nisu pronašli nijedan čvrsti dokaz. A Whelan postaje sve prkosniji na saslušanjima koja za njega predstavljaju rijetku priliku kad nekoliko sati svaka tri mjeseca boravi izvan zatvora. 

Amerikanac, koji posjeduje i britansku, irsku i kanadsku putovnicu, smatra da je žrtva sve gorih odnosa između Rusije i Zapada. Neki pretpostavljaju da ga Moskva želi zamijeniti za nekog od ruskih zatvorenika s druge strane Atlantika iako ministarstvo vanjskih poslova sve negira. 

Whelanu prijeti 20 godina zatvora. Istraga je dovršena i njegovi odvjetnici tvrde da im ‘mnogo toga ide u prilog’. Nijedan njegov prijatelj iz Rusije nije posvjedočio da je Whelan ikad spomenuo ili tvrdio da je špijun, te da nikad nikoga od njih nije pokušao regrutirati. Odvjetnici kažu da i sam bivši marinac prolazi kroz sve spise, i to toliko detaljno da se boje da suđenje neće početi prije proljeća.

Budući da su detalji slučaja tajni, ne zna se kakve je informacije Whelan navodno tražio, za koga i zašto. No, on tvrdi da je nevin i da ništa ne skriva. BBC-jeva novinarka piše da joj je, dok su ga u lisicama odvodili iz sudnice, pokušao dobaciti kopiju sudskog spisa. Ulovio ga je zapadni diplomat, ali informacije su ionako povjerljive.

 

M.M.