Ulice Barcelone pretvorile su se u petak navečer u bojno polje na kojemu su satima trajali sukobi zagovornika nezavisnosti Katalonije s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 90 osoba.

U središtu grada zapaljene su vatre i postavljene barikade iza kojih su prosvjednici zamaskiranih lica zasipali policiju kamenjem, ciglama i drugim predmetima. Policija je uzvraćala ispaljujući gumene metke i suzavac te koristeći palice. Prema posljednjih podacima u sukobima je više od 50 ozlijeđenih.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da ne izlaze u područja sukoba. Izvijestila je kako se oko 4.500 prosvjednika, od kojih je 500 jako opasnih, nalazi iza barikada.

- Nesumnjivo ovo je najteža noć do sada, izjavio je Pablo Perez, glasnogovornik JUPOL-a, policijskog sindikata koji tvrdi da policija ne raspolaže adekvatnom opremom za suzbijanje nereda.

Policija je rastjerala prosvjednike jutros oko 3:30.

U Barceloni se u petak okupilo 525.000 zagovornika nezavisnosti Katalonije u prosvjedu protiv osuđujućih presuda svojim liderima, podatak je gradske policije. Prosvjednici traže odcjepljenje od Španjolske.

Glavno okupljanje gdje se nalašao najveći broj prosvjednika prošlo je mirno s brojnim istaknutim zastavama koje simboliziraju nezavisnost i transparentima sloboda političkim zatvorenicima. U Kataloniji je u petak na snagu stupio opći štrajk kojeg su sazvali sindikati koji zagovatraju samostalnost.

Podsjetimo, u  ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

 

M.M.