Uoči završetka sastanka na vrhu EU-a, hrvatski premijer Andrej Plenković u izjavi za medije govorio je o dogovoru o izlasku Velike Britanije iz EU-a i europskom proširenju na Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

- Irski premijer je zadovoljan modelom. On zadržava jedintveno tržište EU-a, a istodobno da Sjeverna Irska ostaje dio carinskog prostora Velike Britanije. Očekujemo nastavak pravnog procesa u Londonu. Što se tiče Bruxellesa proces bi trebao biti završen 31. listopada, kazao je Andrej Plenković.

Francusko protivljenje ulasku u pregovore sa Sjevernom Makedonijom, te određenu skepsu nekoliko zemalja prema Albaniji, primio je sa žaljenjem.

- Što se tiče proširenja jasno i glasno smo se zalagali za otvaranje pregovora i sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Zbog manjeg broja zemalja nije došlo do usvajanja zaključaka. Hrvatska žali zbog toga, mislimo da je ovo bio dobar trenutak. Treba nastaviti inzistirati. Moramo poslati poruku našim prijateljima u tim dvjema zemljama da nastave s reformama, a mi ćemo ih nastaviti snažno podržavati, rekao je.

Naglasio je kako sada sastanak na vrhu, koji će Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om organizirati u svibnju u Zagrebu, postaje još važniji.

-Događa se u trenuku kada moramo odrediti što moramo u idućem desetljeću i s kojom porukom idemo prema jugoistoku Europe, kazao je te dodao kako to područje nema druge budućnosti nego da bude dio EU-a.

Podsjetimo, čelnici zemalja članica Europske unije nisu se suglasili oko prijedloga o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Europski čelnici se nisu uspjeli niti dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli kako se spomenuta odluka odgađa do proljeća sljedeće godine i sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u svibnju u Zagrebu.

 

M.M.