Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se suglasili oko prijedloga o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

Europski čelnici se nisu uspjeli niti dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli kako se spomenuta odluka odgađa do proljeća sljedeće godine i sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u svibnju u Zagrebu.

Zasad nije jasno hoće li se u zaključcima po završetku dvodnevnog samita spomenuti kako se o tome uopće raspravljalo.

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica EU-a.

 

M.M.