Dok zapadni čelnici razmatraju moguće strategije i sankcije prema Turskoj zbog operacije u Siriji, s turskih položaja pucano je prema američkim snagama u Siriji, prenose u subotu svjetske agencije.

Francuski i američki predsjednik Emmanuel Macron i Donald Trump razgovarali su u petak kasno navečer telefonski i suglasili su se da održavaju stalne kontakte zbog sve snažnije turske ofenzive u sjevernoj Siriji, objavio je ured francuskog predsjednika ističući da je Macron ukazao na važnost nastojanja da se ta ofenziva okonča.

- Francuska i SAD, dijeleći zabrinutost, tijesno će koordinirati poteze idućih dana, objavila je u priopćenju Elizejska palača.

Moguća pobuna u logoru Al-Hol

SAD je u petak pojačao pritisak na Tursku kako bi je nagovorio da obustavi ofenzivu poručivši da Ankara "nanosi veliku štetu" i mogla bi biti suočena s potencijalno razornim sankcijama.

Strahuje se da bi turski napad na sjeveroistok Sirije mogao potaknuti osobe povezane s Islamskom državom, zatočene u logoru Al-Hol, na pobunu, upozoravaju kurdski dužnosnici.

Određene informacije govore da se u spomenutom kampu nalazi oko 60.000 osoba za koje se sumnja da su povezane sa Islamskom državom (IS). Strahuje se da bi nastavak borbi između kurdskog YPG-a, koji Al-Hol drži pod nadzorom, i turske vojske mogao promjeniti status al-Holovih zatočenika, piše middleeasteye.net.

Upravo status osoba bliskih Islamskoj državi, zatočenih u Al-Holu, bio je ključna tema nedavnog telefonskog razgovora između Recepa Tayyipa Erdogana i Donalda Trumpa, u kome je američki predsjednik ukazao turskom kolegi na neizvjesnu sudbinu bivših pripadnika Islamske države zatočenih u kurdskom pritvoru.

SAD najavljuje sankcije Turskoj

Republikanski senator Lindsey Graham optužio je Tursku za etničko čišćenje te najavio da će uz potporu republikanaca i demokrata Kongres usvojiti snažne sankcije protiv te zemlje. Prema demokratskom i republikanskom članu odbora Zastupničkog doma za vanjske poslove Eliotu Engelu i Mikeu Mc Caulu sankcije bi mogle obuhvatiti turske dužnosnike odgovorne za vojnu operaciju u Siriji i zalediti turska sredstva u bankama namijenjena turskom obrambenom sektoru. Američki ministar financija Steven Mnuchin u petak je objavio kako je od Trumpa dobio nalog na napravi nacrt snažnih sankcija protiv Turske.

Podsjetimo, ofenziva turske vojske započela je u utorak nakon što je američki predsjednik najavio povlačenje američkih snaga iz Sirije. On se od tada bori s optužbama, sada iz iz republikanskih redova, da je okrenuo leđa svojim saveznicima Kurdima u Siriji.

Najavu američkog predsjednika da povuče snage iz Sirije kritizira se u Washingtonu kao prešutno zeleno svjetlo turskoj operaciji koja bi, po stručnjacima bliskim republikancima, mogla izazvati humanitarnu katastrofu. No Pentagon je zanijekao tvrdnje da je ostavio savezničke Kurde na cjedilu.

 

M.M.