Turski borbeni zrakoplovi i topništvo nastavljaju gađati kurdske vojne ciljeve na sjeveroistoku Sirije, trećeg dana ofenzive u kojoj su poginule stotine ljudi, koja je primorala desetke tisuća ljude na bijeg.

Otkad je Donald Trump najavio povlačenje američke vojske sa sjevera Sirije, turska invazija otvorila je novu veliku bojišnicu u osmogodišnjem sirijskom sukobu.

-Imamo jedan od tri izbora: poslati tisuće vojnika i pobijediti vojno, pogoditi tursku financijski sa sankcijama, ili posredovati u dogovoru između Turske i Kurda, napisao je Trump u četvrtak na svom Twitter profilu.

-Nadam se da možemo posredovati, odgovorio je američki čelnik u Bijeloj kući na pitanje novinara o mogućim opcijama.

Ne otkrivajući pojedinosti, Trump je najavio da će SAD “možda učiniti nešto veoma, veoma žestoko što se tiče sankcija i drugih financijskih stvari” protiv Turske.

Turski avioni i topništvo u petak ujutro gađali su područje oko sirijskog Ras al Aina, jednog od dva granična grada koji su u fokusu ofenzive.

Oko 120 kilometara zapadno tursko je topništvo nastavilo napad na sirijski grad Tel Abyad.

Tursko ministarstvo obrane objavilo je da su turska vojska i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima u noćnim operacijama ubili 49 kurdskih militanata, njih 277 sveukupno.

Kurdi tvrde kako se opiru napadu. Najmanje 23 borca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode Kurdi, ubijeno je, kao i šest boraca pobunjenika koji su u savezu s Turcima, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Turska tvrdi kako je operacija nužna za sigurnost na granici od paravojske YPG koju smatra terorističkom skupinom zbog veza s militantima koji se desetljećima bore protiv središnjih vlasti u Turskoj. U tim sukobima poginulo je više od 40 tisuća ljudi.

Podsjetimo, službena Ankara planira i stvoriti “sigurnu zonu” za povratak milijuna izbjeglica u Siriju. Ujedno, Europi poručuju kako je alternativa u slanju nekoliko milijuna migranata prema Europskoj uniji.

 

M.M.