Njemačka je u utorak upozorila na ponavljanje kaotičnog priljeva migranata koji se dogodio  2015. godine kada je Europska unija bila nespremna, pri čemu su Grčka i Cipar upozorili na alarmantan porast dolazaka migranata  iz susjedne Turske.

Ministri EU-a sastali su se danas u Luxembourgu  kako bi razgovarali o migracijama, jer je Grčka ponovno postala glavni ulaz u Europu za ljude koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom Istoku, Aziji i Africi, a američki podaci pokazuju da je do sada zabilježeno gotovo 45.600 dolazaka morskim putem, prenosi Reuters.

"Ako ostavimo sve zemlje na vanjskoj granici EU-a (da se brinu za sebe), nikad neće postojati zajednička europska politika azila", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

"A ako ne bude zajedničke europske politike azila, postoji opasnost da se nekontrolirana imigracija ponovno dogodi u cijeloj Europi. To smo već vidjeli i ne želim da se to više ponovi, rekao je Seehofer novinarima u Luksemburgu.

Blok je oprezan prema bilo kakvom ponovljavanju krize iz 2015. godine, koja je uzrokovala velike podjele među državama EU-a, preopteretila socijalne i sigurnosne službe i pojačala potporu populističkim, antimigracijskim, euroskeptičkim i krajnje desnim strankama.

Pritisak na pretrpane grčke migrantske kampove na njenim egejskim otocima iznova raste. Humanitarna organizacija Oxfam izjavila je da je preko 13.000 muškaraca, žena i djece sada u kampu Moria na Lesbosu koji je bio namijenjen za smještaj 3.100 ljudi.

"Situacija djece u kampu Moria posebno je zabrinjavajuća", navodi Oxfam, ističući da su mnogi maloljetnici sami, bez rodbine ili drugih odraslih koji se brinu o njima.

Dogovor s Turskom koji je suzbio dolazak migranata, iako su ga grupe za ljudska prava kritizirale zbog podcjenjivanja međunarodnog humanitarnog prava i otežavanja patnje izbjeglica i migranata koji su već u nevolji, pomogao je EU da okonča krizu 2015. godine.

Zauzvrat za pomoć Ankare u održavanju čvrstog  zida migracija u Europu, Unija je je pristala potrošiti šest milijardi eura na izbjegličke projekte u Turskoj. EU kaže kako je novac već dostavljen, ali Ankara to osporava i traži više.

 

M.M.