Američki predsjednik Donald Trump odobrio je slanje američkih vojnika u Saudijsku Arabiju radi jačanja zračne obrane te zemlje nakon napada dronova prošle subote na tamošnja naftna postrojenja, za koje Washington okrivljuje Iran, a Teheran niječe odgovornost.


Pentagon je u petak priopćio da će u Saudijsku Arabiju biti poslan umjeren broj vojnika, a priroda njihova djelovanja bit će primarno obrambene prirode.

Američki ministar obrane Mark Esper najavio je da će Pentagon angažirati američku vojsku na Bliskom istoku.

- Predsjednik je odobrio raspoređivanje američkih snaga, koje će biti obrambenog karaktera i prvenstveno fokusirano na zračnu i obranu od raketa, izjavio je Esper, dodavši da je Saudijska Arabija zatražila podršku.

Ponovio je da SAD ne traži sukob s Iranom te je pozvao Teheran da se vrati diplomatskim kanalima.

- Također ćemo raditi na ubrzanju isporuka vojne opreme u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate kako bi ojačali njihovu sposobnost da se brane, dodao je.

Najstrože gospodarske sankcije

Sjedinjene Države najavile su ranije petak i nove mjere protiv iranske središnje banke i suverenog fonda Teherana za "financiranje terorizma", koje je Trump predstavio kao "najstrože sankcije ikada uvedene nekoj zemlji".

Američki ministar financija Steven Mnuchin je objasnio da se cilja na "posljednji izvor prihoda iranske središnje banke i Nacionalnog fonda za razvoj, njihov suvereni fond koji će biti odsječen od našeg bankarskog sustava".

- To znači da više neće biti novca za Čuvare revolucije, elitnu vojsku iranske vlasti, za financiranje terorizma, dodao je američki ministar financija.

 

M.M.