Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko u srijedu je održala govor na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u okviru rasprave o Važnosti europskog dana sjećanja za budućnost Europe.

Povod raspravi bila je osamdeseta godišnjica potpisivanja tajnog ugovora Molotov - Ribbentrop koji je otvorio put za početak jednog od najkrvavijih ratova u europskoj povijesti.

Zovko je u govoru naglasila kako je rad na istini i rasvjetljavanju svih događaja jedini način kako se može doći do individualne i kolektivne pomirbe.

-I ove godine smo 23. kolovoz obilježili ukopavajući žrtve do sada neistraženih grobnica. Sedamdeset godina nakon rata one ostaju kao opomena na ono što pomračenja svijesti i jednoumlje može donijeti Europi. Slom fašizma, nacizma i komunizma donio je slobodu i demokraciju koju danas neki u Europi uzimaju zdravo za gotovo, istaknula je.

Podsjetimo, Europski parlament je 2008. godine uoči sedamdesete godišnjice tajnog ugovora Molotov-Ribbentrop proglasio 23. kolovoz Europskim danom sjećanja za žrtve staljinizma i nacizma. Sljedeće godine potvrđen je značaj tog dana prihvaćanjem rezolucije Europskog parlamenta o Europskoj savjesti i totalitarizmu.

 

M.M.