Njemački general major u mirovini Jochen Both, u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild, kritizirao je sigurnosno-obrambenu politiku Angele Merkel te ocijenio da se Njemačka, bez potpore SAD-a, ne bi mogla sama obraniti.

-Da sam ja vodio vojsku kako danas kancelarka vodi državu, niti jedan vojnik me ne bi slijedio, poručio je umirovljeni njemački general koji je bio na čelu njemačkih snaga koja su, u sastavu snaga NATO-a, bombardirale Srbiju 1999. godine.

U istom razgovoru njemački general kritizira današnje stanje njemačke vojske koja je, po njegovom mišljenju, reformom iz 2010. dovedena u stanje nepripravnosti. 

-Ja bih danas sa vojnicima Bundeswehra i našim Tornado letjelicama odmah ponovno krenuo u sličnu akciju. No treba isto tako reći: Bundeswehru danas baš i ne ide najbolje, rekao je Both te dodao kako se bez pomoći SAD-a Njemačka ne bi bila u stanju sama obraniti npr. u slučaju napada Rusa.

Both jasno daje do znanja koga smatra krivcem za loše stanje Bundeswehra i loš položaj njemačke vojske unutar NATO-a zbog činjenice da Njemačka ne izdvaja dva posto BDP-a za obrambene potrebe kako je to obećano u koalicijskom ugovoru i nasuprot NATO partnerima. 

-Njemačka kancelarka time šalje poruku da su joj druge stvari važnije nego sigurnost građana. Problem je i taj što se ove odluke ne pojašnjavaju u javnosti. Tako se ne vodi politika. Da sam tada kao zapovjednik tako vodio, niti jedan vojnik ne bi slijedio moje zapovijedi, rekao je Both za Bild am Sonntag.

Umirovljeni njemački general je izrazio i žaljenje što Njemačka više ne pokazuje spremnost preuzeti odgovornost kao krajem devedesetih. 

-Saveznoj vladi danas nedostaje volje za to da se naši Tornado avioni ponovno upotrijebe kao nosači bombi. Ja si priželjkujem avijaciju koja bi ponovno dobila politički zadatak kako bi pokazala što može, slično kao 1999., zaključio je Both.

 

M.M.